Država protiv pandemije
30

Mjere Srbije zbog koronavirusa: Smanjenje kamata i 200 miliona eura javnih investicija

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Republike Srbije donijela je set ekonomskih mjera kako bi umanjila negativne efekte na pad ekonomskog rasta i pomoć privredi u teškim danima pandemije koronavirusa.

Na konferenciji za medije Brnabić je kazala kako su u ovom trenutku najugroženiji sektori turizam, transport i logistika te da je u oblasti turizma već reagovano podjelom 60 hiljada vaučera koji su podijeljeni građanima. Time se ublažava slabiji priliv stranih gostiju.

"Imamo stalne sastanke, pratimo, gledamo šta možemo uraditi. Usporavanje globalnog rasta ima najbolji lijek u ubrzanju investicija, zbog toga smo jučer donijeli dvije odluke. Prva je da je Narodna banka Srbije donijela odluku o smanjenju referentne kamatne stope za 0,5 posto na 1,75 te da su smanjili koridor osnovnih referentnih kamatnih stopa sa 1,25 posto na 1 posto", kazala je Brnabić.

Druga važna mjera je ulaganje dodatnih sredstava u visini od više od 200 miliona eura u kapitalne projekte, odnosno infrastrukturu, kako bi stimulisali rast.

"Ovo će bez sumnje dodatno donekle ublažiti efekte na rast i privredu, a odlično je da smo posljednjih godina radili na povećanju discipline. Sjajno je da već imamo spremne projekte", zaključila je Brnabić.