biznis
0

Misija MMF-a u Centralnoj banci BiH

FENA
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić, s viceguvernerima, razgovarao je danas s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH koju je predvodio Ron van Rooden.

Tokom razgovora u okviru prvog pregleda po stand-by aranžmanu (SBA) bilo je riječi o makroekonomskoj situaciji u BiH, fiskalnoj poziciji, monetarnim pitnajima i stanju u bankarskom sektoru.

Van Rooden je informirao guvernera Kozarića o dosadašnjim razgovorima, te iznio i viđenja Misije MMF o ukupnom stanju i perspektivama.

Makroekonomski pokazatelji za 2012. godinu su niži u odnosu na prethodne prognoze MMF-a, kao što su i prognoze za 2013. godinu zbog stanja u Eurozoni. Kao prvi korak koji je potrebno uraditi naveo je usvajanje proračuna u nadležnim parlamentima što prije, već početkom mjeseca decembra, kako bi se ispunili uvjeti za nastavak isplate tranši SBA.

Guverner Kozarić je prezentirao makroekonomske pokazatelje, te upoznao van Roodena sa stanjem u bankarskom sektoru. Rezultati posljednjih stres testova pokazuju kako je bankarski sektor dobro kapitaliziran, ali sve banke imaju probleme s nekvalitetnim kreditima (NPL). Stoga, pozitivno se gleda na dolazak tehničke misije MMF-a koja će se fokusirati na pomoć bankama kako bi se lakše nosile s problemima NPL-a.

Van Rooden je istaknuo kako je zbog opće stabilnosti jako važno nastaviti vođenje monetarne politike na principu valutnog odbora, zadržati neovisnost CBBiH, te se ostaje pri svemu što je potpisano u Pismu namjere. Također, sugovornici su se suglasili kako je potrebno otkloniti nedoumice oko zakonskih rješenja o isplati vanjskog duga, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke Bosne i Hercegovine.