BiH
4

Premijer Nikšić primio delegaciju MMF-a

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, sa saradnicima, primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Rona van Roodena i rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH Rubena Atoyana.

Osnovna tema razgovora bio je Prijedlog budžeta i ključni kvantitativni ciljevi za 2013. godinu te strukturalne reforme u 2013. i u narednom srednjoročnom razdoblju.

Posebna pažnja posvećena je rokovima za usvajanje budžetske projekcije za sljedeću godinu, kako u Vladi tako i u Parlamentu, i njihovom usklađivanju s terminima u kojima će se u MMF-u odlučivati o odobravanju druge tranše kredita našoj zemlji.

Također je razgovarano i o toku aktivnosti na pripremi zakona o penzijama pod povoljnijim uvjetima.

Premijer Nikšić je istakao da je namjera Vlade FBiH jasna, a to je donošenje budžeta do kraja godine.

Kada je riječ o penzijama, premijer je podsjetio da se radi na setu reformi cjelokupnog penzionog sustava, istakavši da je problem penzija pod povoljnijim uvjetima naslijeđen jer je s državnog prebačen na entitetski nivo i da će u tom smislu pri budžetskoj projekciji biti ispoštovani gabariti koji su potpisani u Pismu namjere za aranžman s MMF-om.

  • Naš stav je da se ne smije probijati nivo budžeta za ove namjene iz 2011. godine, a to je 206 miliona konvertibilnih maraka. Mi ćemo to ispoštovati i zbog našeg Fonda PIO koji ne bi mogao izdržati bilo kakvo povećanje, rekao je Nikšić.

Van Rooden je pozitivnim ocijenio predanost Vlade FBiH za provođenje uvjeta iz aranžmana s MMF-om, naglasivši da će u narednim danima imati više tehničkih sastanaka u raznim institucijama te izrazio uvjerenje da će proces monitoringa biti završen u planiranim okvirima.

Misija MMF-a boravi u BiH da bi obavila razgovore u okviru prvog pregleda po stand-by aranžmanu koji je odobren 26. septembra ove godine kao podrška ekonomskom programu za period 2012. – 2014. u iznosu od oko 403,8 miliona eura, odnosno 801.625,314 konvertibilnih maraka. Od ove sume Federaciji pripada 534.416.876 maraka, što je dvije trećine, a trećina ide Republici Srpskoj, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.