Javne finansije
172

Milićević: Iz ograničenih sredstava izvlačimo maksimum, odgovaramo na sve potrebe građana

R. D.
Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Građani i poslovni subjekti u BiH suočeni su s izazovima pandemije i rata koji se odvija u Evropi, a sve to uvelike usložnjava finansijske prilike. O utjecaju svega toga na javne finansije i budžete za portal Klix.ba govorila je federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Ministrica na početku razgovora naglašava kako je budžet najvažniji politički dokument vladajuće koalicije za naredni period, a i prilika da se sagleda učinjeno i vide perspektive.

"Iz ograničenih sredstava izvukli smo maksimum. U vrijeme kada nismo mogli intervenirati dodatnim kreditnim sredstvima, niti emisijom novca..., uspjeli smo odgovoriti na sve potrebe građana, privrede i zdravstvenog sistema. To je bilo moguće jer smo od 2015. godine vrlo racionalno upravljali finansijskim sredstvima", kaže ona te naglašava da se prvi suficit pojavio 2016. godine, a održan je i dalje.

Kaže kako su 2015. godine u Ministarstvu finansija zatekli deficit od 172 miliona posuđenih namjenskih sredstava, koja je vrlo brzo trebalo vratiti, bilo je 42 miliona KM, Autoceste su imale 300 miliona nezatvorenih investicija, a imali su PIO s minusom od 230 miliona...

"Strašno sam ponosna na konsenzus u vladi, da su sva ministarstva poštovala naše preporuke te da se zaduživati možemo samo za kapitalne investicije, a ne za tekuću potrošnju. Morali smo napraviti cijeli set zakona koji su diktirali finansijsku disciplinu", kazala je ona naglašavajući kako je budžet za 2022. godinu veći za dva posto i održiv.

Dodaje kako je budžet prepoznao mnoge kategorije, kao što su penzioneri kojima je omogućeno dvostruko usklađivanje plata, zdravstveni sistem, socijalna zaštita. Mi ove godine planiramo direktno za infrastrukturu iz budžeta usmjeriti 220 miliona KM, a to se obično finansira iz kreditnih izvora", navela je ona.

Naglašava trajno smještanje vlade u svoje prostore za koje je i ove godine planirano 20 miliona KM, što smatra isplativim.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Kazneno-popravni zavodi imaju izdvajanje od 8,5 miliona za dovršavanje objekata u Sarajevu i Mostaru. Ministarstvo prometa i komunikacija ima porast izdvajanja od 83 posto", izjavila je.

Pomenula je i Zakon o konsolidiranju zdravstvenih ustanova i to je, kako kaže, aktivnost koja se tri ili četiri godine pregovara sa Svjetskom bankom. Njihov uvjet je da se intervenira i iz budžeta, što će biti učinjeno.

"U budžetu je predviđena i kupovina letjelica za gašenje požara, a to bi moglo da 'teži' 30 miliona KM. U ministarstvu prostornog uređenja povećana su izdvajanja za 8,2 miliona KM, to su sredstva za saniranje klizišta. Federalno ministarstvo rada i socijalne politke je vrlo aktivno, a moramo znati da 35 posto svih prihoda u FBiH ide za socijalu. Ministar Drljača se ove godine izborio za nekoliko važnih zakona", naglasila je.

Kaže kako nikad nema problema u isplatama, jer se svi zakoni donose u skladu s pravilnikom o fiskalnoj odgovornosti.

"Posebno u prošlom mandatu imali smo veliku podršku u parlamentu" te kaže kako Ministarstvo kulture i sporta ima samo koordinirajuću ulogu, jer su nadležnosti na kantonu, ali su ipak predviđena dodatna sredstva, posebno za kinematografiju i bibliotečku djelatnost.

Posebno je pitanje podrške za gradnju sportske dvorane od 3,5 miliona KM, koja se gradi od 1985. godine, dodala je.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Sinoć sam bila na svečanosti proglašenja najboljeg sportiste u Mostaru i kad vidite Lanu Pudar, zaključite da naša djeca iz vrlo ograničenih uslova postižu najveća postignuća. Cijeli Mostar se digao da se izgradi zatvoreni bazen, a tu inicijativu ćemo podržati i mi", navela je ona.

Ministarstvo raseljenih i izbjeglica dobilo je ove godine više od 45 miliona KM, kaže ministrica te dodaje kako su to često projekti lokalnog razvoja.

"Resor nauke i obrazovanja rješava problem škole u Travniku, to je posebno bitno jer je upućeno mladima", izjavila je ministrica te istakla primjer kreditiranja mladih kroz Union banku, koja je u vlasništvu Vlade FBiH.

Naglašava i povećanja u Ministarstvu okoliša i turizma, jer ta oblast ima veliki razvojni potencijal.

"Iako ove godine nemamo MMF-a, ostavit ćemo iz svojih izvora 200 miliona KM za kantone i niže nivoe. Vlada zagovara punu kontrolu sredstava, a imamo i budžet za građane kroz koji oni na našoj web stranici mogu pratiti trošenje sredstava. Često kažemo kako imamo brojne potencijale, samo nam treba više iskustva", zaključila je ministrica Milićević.