biznis
0

Microsoftov zvaničnik optužen za trgovinu povjerljivim informacijama

Klix.ba
Američke vlasti optužile su Microsoftovog portfolio menadžera Briana Jorgensona i njegovog prijatelja i poslovnog partnera Seana Stokkea za trgovinu povjerljivim informacijama o Microsoftovoj investiciji u knjižaru Barnes & Noble.

Vlasti su protiv Jorgensona i Stokkea podnijele krivične i građanske prijave. Njih dvojica su navodno ostvarili nezakonitu dobit od 393.125 dolara u prevari koja je počela u aprilu 2012. godine.

Jorgenson je navodno dojavio Stokkeu kako Microsoft planira investirati 300 miliona dolara u Barnes & Nobleov posao sa e-čitačima. Nakon javnog objavljivanja investicije, 30. aprila 2012., vrijednost dionica Barnes & Noblea skočila je istog dana za 51 posto, što je Stokkeu i Jorgensonu donijelo zaradu od 185 hiljada dolara. Kasnije su, u dosluhu, kupili i dionice u Microsoftu, prije javnog saopćenja o zaradi, u julu ove godine.

Jedna od Jorgensonovih dužnosti u Microsoftu bila je priprema pisanih analiza kako bi tržište reagiralo na lose vijesti, ukoliko bi Microsoftova zarada bila najmanje 11 posto niža od procijenjene.

Procijenio je da bi Microsoftova vrijednost dionica opala za najmanje šest posto te je informacije dostavio Stokkeu, koji je kupio opcije koje mu omogućavaju dobit od pada vrijednosti dionica. To mu je donijelo više od 195 hiljada dolara profita.

Stokke i Jorgenson nekada su bili radne kolege.

"Na svakog dobitnika na tržištu dionicama dođe I jedan gubitnik. Trgovina povjerljivim informacijama je prevarantski način zarade na štetu drugih. Ova prevara pogađa kompanije i pojedince te škodi povjerenju u naša finansijska tržišta”, izjavila je američka advokatica Jenny Durkan

Za trgovinu povjerljivim informacijama predviđene su kazne do 20 godina zatvora i pet miliona dolara globe.