{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Meso iz BiH preskupo za naše tržište: Jedemo "domaće" ćevape od mesa iz Poljske

Piše: A. Z./Klix.ba
1.4.2017. u 19:15
177
182
Meso iz BiH preskupo za naše tržište: Jedemo "domaće" ćevape od mesa iz Poljske
177
Meso iz BiH preskupo za naše tržište: Jedemo "domaće" ćevape od mesa iz Poljske
Foto: Ilustracija/Klix.ba
U Bosnu i Hercegovinu je prošle godine uvezeno blizu 71 hiljada tona mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od 313,5 miliona KM. Jedemo "domaće" ćevape od mesa iz Poljske jer je jefitinije. Izvozna vrijednost je znatno manja, a naše najznačajnije tržište je Turska.
"Kada uvoz uporedimo s 2015. godinom, zaključujemo da smo manje količine mesa i mesnih prerađevina platili 2,8 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu. Ovaj podatak nam govori da je u prošloj godini uvozna cijena mesa uvećana. Osim iz Poljske, goveđe meso najviše uvozimo iz Holandije i Austrije, svinjsko iz Njemačke, a prerađevine iz Srbije", kazala je za Klix.ba Amila Šehić, stručna saradnica u Sektoru za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ukupna vrijednost izvezenog mesa je 118,4 miliona KM, što je manje za 30,3 miliona KM u odnosu na 2015. godinu. U VTK navode da je razlika jednaka gubitku koji je nastao zbog privremene zabrane plasmana našeg mesa u Tursku prošle godine, gdje je mesa i mesnih prerađevina izvezeno u ukupnoj vrijednosti od 57,8 miliona KM.

"Prosječna izvozna cijena mesa je bila 7,20 KM/Kg, a uvozna cijena iznosi 4,42 KM/Kg. Najviše izvozne vrijednosti su plasirane na tržište Srbije, Crne Gore i Makedonije", navodi Šehić.

Turska ove godine traži više mesa nego prošle godine, u februaru je dozvoljen i transport mesa kopnenim putem preko EU, a stočari ovo tržište vide kao jedinu šansu za spas domaće proizvodnje.

"Rijetki su mesari koji uzimaju domaće meso jer meso iz Argentine, Brazila ili Poljske mogu kupiti za marku. Međutim, pravi mesari i oni koji drže do imidža znaju da se od uvoznog mesa ne može napraviti, recimo, dobar ćevap. I u Evropskoj uniji bi voljeli da je meso jeftinije, a ne da kilogram košta između 12 i 18 eura, ali kod njih se ne može prodavati argentinsko niti brazilsko meso. Oni to ne jedu, oni takvo meso izvoze u zemlje kao što je BiH", kazao nam je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Republike Srpske.

Usorac ističe da BiH ima kvalitetnije meso od bilo koje zemlje u EU, ali da ćemo, sve dok se tržište ne uredi, dok granice ostanu otvorene i dok se ne kontroliše uvoz jeftinog mesa, na bh. tržištu imati salame i hrenovke od 2 KM i sve više zdravstvenih problema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: