biznis
0

Merkel: Atina treba da ostane u eurozoni

SRNA
Angela Merkel i Antonis Samaras
Angela Merkel i Antonis Samaras
Njemačka kancelarka Angela Merkel insistirala je danas da želi ostanak Grčke u eurozoni i izrazila uvjerenje da Atina čini sve što može da riješi svoje finansijske probleme.

Merkelova se obratila novinarima poslije razgovora sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom, koji je rekao da Atini treba "prostor za disanje" radi provođenja reformi, ali je insistirao da njegovoj zemlji nije potrebna dodatna novčana pomoć.

"Ne treba nam dodatna pomoć, ali potreban nam je prostor za disanje", rekao je Samaras na konferenciji za novinare sa Merkelovom u Berlinu.

On je naglasio da će Grčka poštovati i ispuniti sve svoje obaveze i izrazio uvjerenje da će izvještaj međunarodnih revizora sljedećeg mjeseca sadržavati ocjenu da će nova grčka vlada uskoro pokazati "rezultate", prenio je AFP.

"Duboko sam uvjerena da nova grčka Vlada, pod rukovodstvom premijera Samarasa, čini sve što može da bi riješila probleme sa kojima se Grčka suočava", rekla je Merkelova novinarima.

Ona je dodala da "zna da je za to potrebno žrtvovanje" i dodala da će "Njemačka uvijek podržavati Grčku u tome".

"Želim da kažem veoma jasno – od početka dužničke krize to sam naglašavala, a to je ujedno i cilj federalne vlade – Grčka je dio eurozone i ja želim da Grčka ostane dio eurozone", rekla je Merkelova i dodala da je to osnova svih razgovora, zato što "euro nije samo valuta, nego ideja".

Samaras se nalazi u dvodnevnoj posjeti Berlinu, nakon čega ide u Pariz, gdje će razgovarati o budućnosti svoje prezadužene zemlje sa liderima Njemačke i Francuske.