{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel: Euro je više od valute i predstavlja simbol mirnog razvoja

F
18.9.2012. u 08:45
0
2
Merkel: Euro je više od valute i predstavlja simbol mirnog razvoja
0
Merkel: Euro je više od valute i predstavlja simbol mirnog razvoja
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je u Berlinu još jednom snažno stala iza evropske zajedničke valute eura, naglašujući važnost koju euro ima za integraciju kontinenta ali i za samu Njemačku.
"Euro je više od valute", rekla je njemačka kancelarka na pres-konferenciji naglašavajući da euro predstavlja simbol mirnog razvoja Evrope.

Merkel je posebno ukazala na korist koju je Njemačka ima od eura. Kao izvozno orijentirana država, Njemačka je dodatno osnažila uz pomoć eura, a sada treba osnažiti euro i prebroditi nedostatke, rekla je njemačka kancelarka. Zatražila je više koordinacije u Evropi što će, prema njenoj najavi, biti teme i sastanaka Evropskog vijeća u oktobru, vanrednog sqmita o finansijskom okviru u novembru kao i Evropskog vijeća u decembru.

"Kriza u eurozoni mora se riješiti politički", rekla je Merkel, uz opasku kako nema brzog rješenja krize kao ni garancije bez nadzora.

Sad treba nadoknaditi ono što nije pošlo za rukom kod uvođenja eura, ali Evropa može prebroditi krizu, uvjerena je njemačka kancelarka.

Upozorila je međutim i na "demokratsku legitimaciju u eurozoni", koju treba učvrstiti.

Spomenula je i problem buduće arhitekture sistema odlučivanja unutar EU.

Pitanje je, poručila je Merkel, je li potrebno osnovati grpup predstavnika država članica eurozone u Evropskom parlamentu, ili pak potaknuti "snažniju koordinaciju nacionalnih parlamenata" unutar eurozone.

Namjera Evropske centralne banke (ECB) o kupovini državnih obveznica za Merkel je dopustiva zbog monetarne odgovornosti, ali po njenim riječima ne smije se dogoditi da dođe do miješanja monetarne i fiskalne politike, za što postoji opasnost kad je riječ o dopusnicama bankama za evropski stabilizacijski mehanizam ESM.
Nije riječ o brzini kad je riječ o evropskom mehanizmu nadzora banaka, nego o kakvoći nadzora, što utiče i na uvjerljivost Evrope.

"Pitanje zajedničkog osiguranja pologa za mene uopće ne postoji", rekla je njemačka kancelarka.

Merkel želi da Grčka ostane u eurozoni, uprkos tome što se upravo u Njemačkoj javljaju brojni zahtjevi za izlaskom Grčke.

"Spremni smo pomoći Grčkoj, želimo da Grčka uspije", poručila je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: