biznis
0

Mehinagić: Tokom ljeta promotivne vožnje talgo vozova

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić potvrdio je da će tokom jula, a najkasnije u augustu početi saobraćati talgo vozovi na prugama u BiH i inostranstvu.

Mehinagić je za Fenu kazao da su ovih dana u Sarajevu boravili predstavnici španske kompanije "Talgo" iz Madrida, s generalnim direktorom Joseom Marija Fabra de Oriolom na čelu. Njih je primio federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić i zajedno s Upravom Željeznica FBiH razgovarano je o implementaciji projekta nagibnih vozova talgo.

"Zaključak je da se tokom jula, a najkasnije u augustu organizuju promotivne vožnje talgo vozova u BiH i na međunarodnim linijama prema Beogradu, Zagrebu i Mađarskoj da bi se predstavili ovi najsavremeniji vozovi bh. javnosti i okruženju, te da se supstituišu postojeći međunarodni vozovi s garniturama talgo vozova u ovom redu vožnje, a da se s novim redom vožnje koji stupa na snagu 10. decembra ti vozovi uvedu u redovan saobraćaj na svim međunarodnim linijama Željeznica FBiH", izjavio je Mehinagić.

Dodao je da je bilo riječi i o obavljanju preostalih aktivnosti na pribavljanju svih dozvola i drugih tehničkih poslova, kao i na zaključivanju ugovora o održavanju između "Talgo" i Željeznica FBiH.

U okviru kredita koji je uzet pod vrlo povoljnim uvjetima i pomoću koga je BiH nabavila devet garnitura talgo vozova, vrijednog 67,7 miliona eura, postoji i stavka od 1,2 miliona eura za puštanje tog projekta u saobraćaj.

"Dakle svi troškovi koji su vezani za puštanje talgo vozova u saobraćaj locirani su u tih 1,2 miliona eura koji su rezervirani u okviru kredita", pojasnio je Mehinagić.