{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ŽFBiH nepovjerljivi prema izjavama Hadžića i Čubrilovića

F
19.7.2012. u 16:40
0
3
U ŽFBiH nepovjerljivi prema izjavama Hadžića i Čubrilovića
0
U ŽFBiH nepovjerljivi prema izjavama Hadžića i Čubrilovića
Foto: Arhiv
Povodom najave ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića i ministra saobraćaja i veza RS-a Nedeljka Čubrilovića da će talgo vozovi od jeseni povezivati Bihać, Novi Grad, Banju Luku, Doboj, Zenicu, Sarajevo i Mostar, iz Željeznica Federacije BiH podsjećaju javnost da su ministri Hadžić i Čubrilović u svome obraćanju izostavili izuzetno važnu činjenicu.
Naime, Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine uspostavile su u septembru 2010. putničku liniju na relaciji Sarajevo-Bihać i to je bilo prvi put da nakon 18 godina prekida zaživi putnički željeznički saobraćaj na ovoj relaciji.

Međutim, zbog izostanka finansiranja od vlada kantona u FBiH i prije svega, Vlade FBiH, kao većinskog vlasnika i osnivača Željeznica FBiH, ova linija je ugašena nakon samo devet mjeseci.

Iz Željeznica FBiH naglašavaju da su tokom prometovanja voza na relaciji Sarajevo-Bihać oni snosile sve troškove, pa čak i one koje su trebale snositi Željeznice RS-a.

Željeznice Federacije BiH pozdravljaju odluku ministra Hadžića da se visokokvalitetni putnički kapaciteti Željeznica FBiH stave u funkciju, ali se, prije svega, moraju osigurati konkretna sredstva za subvencioniranje ove putničke linije.

Ukoliko subvencioniranje željeznica od države ostane samo mrtvo slovo na papiru, kao što je bio slučaj u dosadašnjoj višedecenijskoj praksi, u ŽFBiH izražavaju bojazan da će talgo vozovi povezivati Bihać, Sarajevo i Mostar veoma kratko vrijeme.

Da se to ne bi desilo, odnosno, da bi se talgo vozovi stavili u službu građana BiH u svom punom kapacitetu, neophodno je da država osigura odgovarajuća sredstva i mehanizme za redovno i realno subvencioniranje putničkog željezničkog saobraćaja, što je obavezna po Zakonu i što je praksa u svim državama svijeta, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: