Kazne do 3.000 KM
17

Manje od pola od ukupno 843 freelancera iz FBiH prijavilo se za plaćanje poreza

Piše: Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine uputila javni poziv za 843 freelancera da izvrše svoju obavezu plaćanja poreza prema zakonu iz 2009. godine, saznajemo kako se njihovom pozivu odazvala 301 osoba.

Kako nam je kazala glasnogovornica Porezne uprave FBiH Adisa Hamzić, značajan broj obveznika koji su se odazvali pozivu, odmah su uplatili porezne obaveze.

"Porezna uprava FBiH uputila je javni poziv poreznim obveznicima sa prebivalištem na području FBiH koji su putem PayPal sistema, MoneyGram i drugih online servisa plaćanja ostvarili prihode iz inostranstva u iznosima od 10.000 KM i više u toku jedne godine u periodu od 2015. do 2017. godine, da podnesu poreznu prijavu Obrazac AMS-1035, to jest akontaciju poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva i da izvrše plaćanje poreza na dohodak u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak", pojasnila nam je Hamzić.

Podsjećamo, javni poziv freelancerima upućen je na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. januara 2009. godine.

U proteklom periodu Porezna uprava FBiH prikupljala je podatke od banaka o prilivima koje fizičke osobe ostvaruju putem različitih sistema plaćanja. Do sada su dobili podatke za period od 2015. do 2017. godine, a kažu nam kako nastavljaju sa prikupljanjem podataka u cilju povećanja naplate javnih prihoda po osnovu poreza na dohodak.

Iz Porezne uprave FBiH ponovo naglašavaju kako njihov cilj nije kažnjavanje niti izricanje sankcija freelancerima.

"Konkretan poziv koji je tada upućen poreznim obveznicima koji ostvaruju prihode iz inostranstva je podsjećanje da su dužni podnijeti porezne prijave i plate porez na dohodak. Razlog za ovo podsjećanje je bio da se izbjegnu sankcije za neblagovremeno podnošenje poreznih prijava i plaćanje poreza. Dakle, ovdje se ne radi o zakonskom roku, jer je krajni rok za podnošenje poreznih prijava istekao 31.3.2018. godine", kazali su nam iz Porezne uprave FBiH.

Ova organizacija u sastavu Federalnog ministarstva finansija će nastaviti s poduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti vezanih za oporezivanje freelancera.

"Ukoliko se utvrdi da porezne prijave nisu podnesene, bit će izrečene sankcije propisane Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH u iznosu od 300 KM do 3.000 KM", istakli su iz Porezne uprave FBiH.

Podsjećamo, freelanceri iz FBiH koji zarađuju u inozemstvu dužni su platiti porez čak i retroaktivno od 2015. godine.