Novo poskupljenje
183

Malo akcize, malo svjetsko tržište: Litar goriva u BiH približava se "magičnoj" cijeni od 2,5 KM

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Građane BiH danas je dočekala vijest o novom poskupljenju goriva za pet feninga, što je još jedno u nizu poskupljenja od početka godine.

Tako je cijena litra benzina i dizela od danas skuplja za pet feninga i u zavisnosti od benzinske pumpe kreće se do 2,41 fening, pa i više na pojedinim pumpama.

Razlog za novo poskupljenje, tvrde iz Ministarstva trgovine FBiH, je rast cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

Trenutno je cijena barela nafte na londonskom tržištu 80,3 dolara, dok je u SAD-u, odnosno na njujorškom tržištu, cijena barela niža i iznosi 71,2 dolara.

Građani BiH od početka godine nekoliko puta su na svom budžetu osjetili rast cijena goriva. Prije manje od godinu dana litar goriva u našoj zemlji na većini benzinskih pumpi je koštao od 1,70 (na pojedinim pumpama i manje) do 1,90 KM.

Rast cijena goriva u našoj zemlji počeo je izmjenom Zakona o akcizama, kada je cijena jednog litra "skočila" i za 20-25 feninga po litru.

Potom je bilo još nekoliko poskupljenja uzrokovanih cijenama na svjetskom tržištu, što je u konačnici dovelo do toga da građani u našoj zemlji litar goriva sada plaćaju i za 70 feninga skuplje nego prije godinu dana.

S druge strane, prosječna plaća u BiH nije znatno porasla.