Analize analitičara
0

Mali rast njemačke privrede komplikuje situaciju u eurozoni

SRNA
Njemačka privreda, kao pokretačka sile eurozone, sa malom stopom rasta od 0,1 posto u drugom kvartalu komplikuje i dužničke probleme drugih evropskih zemalja, smatra ekonomski analitičar Jeffrey Sica.

"Pošto je njemačka ekonomija najvažniji igrač sada se postavlja pitanje kako će drugi slabiji igrači da prođu. Mislim da će teškoće u bankarskom sektoru, posebno u Španiji i Italiji, dalje da pogode te ekonomije", rekao je Sica.

Prema najnovijim izvještajima, stopa rasta u 17 zemalja eurozone opala je u drugom kvartalu ove godine, pa ekonomisti smatraju da anemičan rast otežava dužničke probleme evropskih zemalja, ali da može imati ozbiljne posljedice i po američku ekonomiju.

Jeffrey Sica smatra da tendencija Amerikanaca da ignorišu Evropu može da im se osveti, javlja "Glas Amerike".

"Što ljudi više uočavaju međuzavisnost evropskih i američkih banaka to će biti sve više uznemireni", ocijenio je Sica.

On je istakao da bi zemlje sa velikim dugovima, kao što su Španija i Italija, ako se evropska dužnička kriza proširi iz Grčke i Portugala, takođe mogle da imaju teškoće da dobiju kredite, dok bi više kamatne stope vjerovatno mogle da dovedu do nesposobnosti otplaćivanja dugova i još jedne bankarske krize što bi globalnu ekonomiju gurnulo u još jednu recesiju.

Ukoliko evropski lideri ne pronađu rješenje za dužničku krizu, Sica smatra da će berze nastaviti da bilježe gubitke do kraja godine.

"Mislim da će Evropa ponovo biti u naslovima što će onda otežati i naš spor ekonomski oporavak. Uglavnom, smatram da će za investitore ovo biti veoma teška godina", zaključio je Sica. 

Njemački analitičar Robert Halver smatra da investitori žele da znaju šta će evropski lideri preduzeti jer je potrebno pronaći  kratkororočna rješenja.