Svijet
0

Iduće godine Njemačka na udaru ekonomske krize

SRNA
Vodeći njemački ekonomski instituti upozoravaju da će dužnička kriza u eurozoni tokom iduće godine imati veliki uticaj na Njemačku i da će najveća evropska ekonomoja samo zamalo izbjeći recesiju.

Prema novim podacima, njemačka ekonomija 2012. godine zabilježiće rast od 0,8 posto, što je dramatičan pad u poređenju sa podacima objavljenim prije šest mjeseci kada je bilo predviđen rast od 2 posto.

"Sredinom 2011. godine, izgledi svjetske ekonomije naglo su se pogoršali. U Evropi, dužnička kriza se proširuje i prerasta u bankarsku. To sve više utiče na njemačku ekonomiju. Jasan rast nesigurnosti utjecaće na potražnju na domaćem tržištu i izvoz više neće davati svoj doprinos rastu zbog teške pozicije naših važnih trgovinskih partnera", navode Instituti.

Njemačka vlada je u aprilu saopštila da će rast ekonomije biti 1,8 posto, ali je, takođe, izraženo očekivanje za novim padom. Nove podatke njemačka vlada treba da objavi 20. oktobra.

Njemačko Ministarstvo ekonomije već je objavilo upozorenje u svom mjesečnom ekonomskom izvještaju da se zbog krize u evrozoni pojačao rizik po rast.