Za 2023. godinu
29

Magazin Global Finance proglasio UniCredit Bank najboljom bankom u Bosni i Hercegovini

UniCredit Bank proglašena je najboljom bankom u BiH
UniCredit Bank proglašena je najboljom bankom u BiH
Prestižni finansijski magazin Global Finance je, u okviru svoje 30-godišnje ceremonije dodjele nagrada za najbolje banke, objavio da je UniCredit Bank Mostar izabrana za najbolju banku u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.

Selekciju najboljih banaka, koje su pažljivo pratile potrebe svojih klijenata na zahtjevnim tržištima i ostvarile snažne rezultate istodobno postavljajući temelje za budući uspjeh, izvršili su urednici Global Finance magazina kroz opsežne konsultacije s korporativnim finansijskim rukovodiocima, bankarima i bankarskim savjetnicima te analitičarima širom svijeta.

"Kako se bankarska kriza širi iz SAD-a na druge regije, identificiranje najboljih banaka u pogledu usluga, stabilnosti i institucionalnog znanja važnije je nego ikad", rekao je Joseph D. Giarraputo, osnivač i glavni urednik Global Finance magazina.

"Ovogodišnje nagrade za najbolju banku odlaze u ruke finansijskim institucijama koje nude širok spektar usluga i pouzdanost potrebnu za dugoročne finansijske odnose", dodao je.

Iz magazina naglašavaju kako su pobjedničke organizacije svojom imovinom i obavezama upravljale na pravi način, imajući na umu scenarije naglih promjena kamatnih stopa.

Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank
Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank

"Ponosni smo na još jedno dostignuće koje potvrđuje našu kontinuiranu težnju da osnažimo razvoj zajednice i da našim klijentima pružimo usluge najveće kvalitete. Podsticanje poslovanja, posvećenost uvođenju promjena u pojednostavljenju i digitalizaciji, kao i obaveze koje svakodnevno preuzimamo kako bismo zadržali najviši standard, čine nas onim što u poslovanju jesmo - liderom, a sve smo to radili ne zaboravljajući kome služimo - našim klijentima", izjavila je Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank.

Global Finance je, prilikom odabira najboljih banaka, uzeo u obzir niz faktora, počevši od kvantitativnih objektivnih pokazatelja, pa sve do informativnih subjektivnih. Objektivni kriteriji koji su razmatrani prilikom odabira najboljih banaka su: rast aktive, profitabilnost, geografski doseg, strateški odnosi, novi razvoj poslovanja i inovacije u proizvodima.

Na izbor u konačnici utjecali su i subjektivni kriteriji, odnosno mišljenja analitičara tržišta kapitala, kreditni rejting, procjene bankarskih savjetnika i ostalih sudionika u bankarskoj industriji.