{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mađari žele ulagati u obradiva zemljišta u BiH te veći uvoz naših proizvoda

Piše: M. N./Klix.ba
13.4.2017. u 13:47
18
21
Mađari žele ulagati u obradiva zemljišta u BiH te veći uvoz naših proizvoda
18
Privredna komora Federacije BiH potpisala je sporazum o saradnji s Poljoprivrednom komorom Mađarske, prema kojem bi se povećao uvoz i izvoz proizvoda između ovih dviju zemalja te radilo na saradnji u razmjeni tehnologija.
Kako je rekao potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, ovaj sporazum je realizovan nakon niza sastanaka s predstavnicima Poljoprivredne komore Mađarske koja je izdvojena od privredne komore i na državnom je nivou.

"Potrebno je da naši poljoprivredni proizvođači dobiju najbrže informacije kada je riječ o najbližem tržištu EU, a za Mađarsku često kažem da zna kad treba reći 'da' a kada 'ne' EU kako bi zaštitila svoje proizvođače u čemu uspijevaju. Želimo našim privrednicima otvoriti dodatna vrata da dobiju najbolje kada je riječ o uvozu iz Mađarske te da pronađu partnera za izvoz svojih proizvoda u toj zemlji", rekao je Jašarspahić.

Ukoliko se ne računaju članice Evropske unije, BiH je sedmi poljoprivredni partner Mađarske po uvozu i izvozu. Kroz razgovore je zaključeno da bi saradnja mogla biti bolja i detaljnija.

"Uvoz i izvoz između dvije zemlje bi mogao biti veći. Vidim veliki potencijal u tome da mađarske firme donesu nove tehnologije i znanje te za uspostavljanje bolje saradnje s bh. firmama. Velike mogućnosti vidim u tome da se neiskorištena obradiva zemljišta u BiH obrađuju zahvaljujući ulaganjima iz Mađarske. Zbog geografskog područja BiH ima veliki potencijal i mogućnosti i nadam se da ćemo konkretno raditi na razvoju naše saradnje", rekao je Gyorffy Balazs iz Poljoprivredne komore Mađarske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: