biznis
143

Lutrija BiH zatvorila poslovnice u Zenici, privatne kladionice i dalje rade

Piše: E. M.
Kladionice u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Gradsko vijeće Zenice je krajem 2016. godine izglasalo izmjenu Prijedloga odluke o komunalnim taksama, čime će priređivači igara na sreću plaćati i do 50.000 KM takse po uplatnom mjestu. Neposredno pred završetak sjednice, kladionice u Zenici najavile su zatvaranje, a poslovnice Lutrije Bosne i Hercegovine ne rade od 1. januara.

Oporezivanje kladionica, lutrija, igara na sreću i noćnih klubova u Zenici izazvalo je dosta pažnje javnosti, a gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u više navrata je tokom obraćanja s govornice Gradskog vijeća istakao kako je oporezivanje legalno i moguće izvršiti bez ikakvih posljedica po štetu grada.

Međutim, u posljednjem obraćanju javnosti, kladionice su poručile kako će između 15 i 20 miliona KM Grad Zenica iz svoga budžeta morati vratiti kladionicama ako Kantonalni ili Ustavni sud FBiH uvaži predstojeću tužbu na usvojenu odluku Gradskog vijeća Zenice o komunalnim taksama i proglasi je neustavnom.

Slijedi trogodišnja borba za opstanak

Na području općine Zenica registrovano je 109 mjesta za klađenje, a prema riječima priređivača igara na sreću, u naredne tri godine će platiti blizu 15 miliona KM taksi.

Kladionice su već informisale vlasnike poslovnih prostora da visoke takse njihovo poslovanje u Zenici čine nemogućim te da će najvjerovatnije obustaviti daljnji rad na području Zenice.

"Mi ćemo pokušati sve što je u našoj moći da do toga ne dođe, ali u slučaju neuspjeha morat ćemo zatvoriti uplatna mjesta. Žao nam je svih vlasnika poslovnih prostora na području Zenice u čijim prostorijama obavljamo poslovanje jer ćemo najvjerovatnije biti primorani raskinuti ugovore o zakupu", stoji u saopćenju.

Svi priređivači igara na sreću se nadaju da će Odluka biti kratkoročnog karaktera te da će uskoro uslijediti nove izmjene i dopune. Priređivači igara na sreću podnijeli su i krivičnu prijavu protiv Kasumovića, a prema dosadašnjim iskustvima, čitav proces bi trebalo da traje tri godine.

"Priređivači će za to vrijeme morati platiti ukupno 15 miliona KM komunalnih taksi. Na kraju, ili će Kantonalni sud uvažiti tužbu, ili će ove takse Ustavni sud FBiH proglasiti neustavnima, kao što je već uradio u više identičnih situacija", pojašnjavaju za Klix.ba priređivači igara na sreću.

Lutrija BiH zatvorila poslovnice, ali srećke i dalje moguće kupiti na trafikama

Poslovnice Lutrije Bosne i Hercegovine od 1. januara u Zenici su zatvorene. U saopćenju su igračima poručili kako bi njihovo poslovanje sa novom Odlukom bilo u gubitku te da se ne bi mogli opravdati Vladi FBiH koja je njihov vlasnik.

"S obzirom na to da će Lutrija BiH svoja prava štititi putem svih legalnih kanala i institucija, nadamo se da je ova mjera samo kratkoročna te da će Lutrija BiH nastaviti svoje 65-godišnje poslovanje u Zenici. Izvinjavamo se svim igračima zbog ove odluke te ih obavještavamo da igre na sreću Lutrije BiH i dalje mogu igrati na web stranici Lutrije BiH", stoji u saopćenju na vratima poslovnica Lutrije BiH koje potpisuje direktor Edhem Pašukan.

Međutim, odlukom nisu obuhvaćena sretna uplatna mjesta u Zenici kao što je trafika u ulici Dr. Abdulaziza Aske Borića, gdje je i danas bilo moguće kupiti igre na sreću, grebalice te Bingo listiće. Kako nam je kazao radnik zaposlen u trafici, igre na sreću neće biti povučene sa uplatnih mjesta.

Odluka o novim komunalnim taksama u januaru će biti objavljena u Službenom listu, kada će i zvanično postati važeća.