Centar regije
3

Lideri Zapadnog Balkana u Sarajevu: Umjesto nesuglasica, danas o ekonomiji i razvoju

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Drugog dana biznis foruma EBRD-a bit će održan i sastanak lidera Zapadnog Balkana koji će poslati poruku investitorima širom svijeta da je ovaj region stabilan i pogodan za investiranje.

U našu zemlju u utorak navečer su doputovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

U jutarnjim satima očekuje se dolazak premijerke Srbije Ane Brnabić.

BiH će na ovom sastanku predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Dolazak je u posljednji tren otkazao kosovski predsjednik Hashim Thaci.

Nakon nedavnog susreta u Berlinu predstavnici zemalja našeg regiona tako će se ponovo sresti u Sarajevu, ali ovaj put neće razgovarati o teškim političkim problemima, već o ekonomiji i potencijalima za razvoj i saradnju.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana će se okupiti u sklopu programa konferencije, te diskutovati o brojnim temama ekonomske i političke prirode, ključnim za cijelu regiju.

Sastanak će biti praćen interaktivnim panelom, odnosno prezentacijama ministara na temu investicionih potencijala svake od ovih zemalja. Kroz pitanja i odgovore, omogućena je i neformalna diskusija sa svim prisutnima, koja će stranoj publici osigurati kompletnije razumijevanje cjelokupne regije zapadnog Balkana.

Učešće na biznis forumu koji se održava u Sarajevu od 7. do 9. maja uzelo je više od 3.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika, te predstavnika organizacija civilnog društva.

U fokusu programa konferencije naći će se tema od velikog značaja za sve pod nazivom "Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta", u okviru koje će pokriti širok spektar pitanja i tema, koji se odnose na sve zemlje regije. Jedna od najvažnijih sigurno je i prezentovanje mogućnosti za ulaganja na području cijelog Zapadnog Balkana.