Ekonomski forum BiH 2020
17

Lagumdžija: Nema uspješne ekonomije koja nije u harmoniji sa susjedima

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2020. održava se danas u Sarajevu, a okupio je eminentna imena iz ekonomskog i političkog života regije.

Jedan od moderatora na forumu, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija kazao je kako manifestacija postaje tradicionalna te se prilagođava promjenama u svjetskoj ekonomiji i izazovima savremenog poslovanja.

"Profesor Jeffrey Sachs me prije nekoliko godina naučio da je on iz učestvovanja u dizanju ekonomija po svijetu, da on nije našao nijednu ekonomiju koja je bila uspješna ukoliko nije bila u harmoniji ili najblaže rečenu u saradnji sa svojim susjedima", izjavio je Lagumdžija najavivši obraćanje uglednog profesora.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ugledni profesor Sachs, koji je ranijih godina dolazio u Sarajevo, ovaj put obratit će se putem Skypea. Svoj dolazak otkazao je jučer zbog globalnog problema u vezi s koronavirusom.

U skladu s promovisanom politikom regionalne saradnje na formu učestvuju i bivši predsjednik i premijer Crne Gore Filip Vujanović, bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor te bivši srbijanski premijer Mirko Cvetković, a skupu će se obratiti i entitetski i državni premijeri Novalić i Tegeltija.

Zoran Tegeltija se u svom obraćanju ponadao da će forum proizvesti zaključke koji će pomoći donosiocima ekonomskih politika da one budu uspješnije te da privredni rast bude bolji nego je u ovom trenutku.

Filip Vujanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Filip Vujanović (Foto: T. S./Klix.ba)

"Afirmišemo vrijednosti zajedništva i pokazujemo da te vrijednosti treba što prije usvojiti. Samo zajedno možemo da budemo jaki i samo tako da iskoristimo ekonomski potencijal naših država", istakao je Filip Vujanović posebno potcrtavši sporazum o granicama Crne Gore i BiH, kao veliki uspjeh u svom mandatu.

Na Ekonomskom forumu učestvuje više od 600 učesnika iz svih zemalja regije, a organizira ga Ekonomski fakultet Univerziteta u Srajevu.