biznis
0

Kupovina OMV pumpi dovest će do pojeftinjenja goriva?

SRNA
Ako ruski naftni proizvođači Zarubežnjeft i Gaspromnjeft kupe benzinske pumpe austrijske kompanije OMV to će doprinijeti smanjenju cijena nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj, smatra vlasnik kompanije Oktanpromet Vojin Mitrović.

On je podsjetio da su cijene na OMV-ovim pumpama bile najveće u RS, dodajući da pregovore sa Gaspromnjeftom ima i Oktanpromet.

Prema njegovim riječima, kvalitet goriva u ovom trenutku ne može biti pod znakom pitanja, jer je on diktiran, i biće usklađen sa euro 5 standardom.

Sa druge strane, predsjednik Skupštine Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Republike Srpske Ljubo Stević smatra da promjena vlasništva neće dovesti do promjene u cijeni goriva, jer će one zavisiti od kretanja na svjetskoj berzi.

"Što se tiče kvaliteta on će biti isti, jer se nabavka vrši iz iste rafinerije", rekao je Stević.

Ruski naftni proizvođači Zarubežnjeft i Gaspromnjeft dospjeli su u drugu fazu ponude za kupovinu benzinskih stanica kompanije OMV u Hrvatskoj i BiH, piše ruski dnevnik Vedomosti, pozivajući se na predstavnike kompanija. Danas se očekuju rezultati tendera.

OMV je u decembru prošle godine saopštio da prodaje svoje ogranke u Hrvatskoj i BiH i da pažnju usmjerava na istraživanje i proizvodnju.