Vrijednost 150 miliona eura
0

Ina želi OMV-ove pumpe u BiH i Hrvatskoj

FENA
INA je početkom ove sedmice predala obavezujuću ponudu za preuzimanje stopostotnog udjela u OMV-ovim firmama u Hrvatskoj i BiH, potvrdili su u srijedu iz Ine. "Slijedom obavijesti firme OMV o povlačenju s tržišta Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odnosno prodaji 63 benzinske stanice u Hrvatskoj i 28 stanica u BiH, INA je u junu ove godine podnijela indikativnu ponudu za preuzimanje OMV-ovih stanica u ovim zemljama. Nadalje, 3. septembra, podnesena je i obvezujuća ponuda za preuzimanje 100 postotnog udjela u firmama OMV Hrvatska i OMV Bosna i Hercegovina", odgovorili su iz Ine na upit o predaji ponude.

Ova je ponuda, kako ističu, "u skladu s Ininim ciljem osnaživanja svoje maloprodajne i veleprodajne pozicije u Hrvatskoj i regiji", prenosi business.hr.

Austrijska naftna kompanija OMV je početkom decembra prošle godine objavila da namjerava prodati svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH te se u potpunosti povući s ta dva tržišta.

Iz OMV-a su to objasnili svojom strategijom fokusiranja i pojednostavljenja portfelja, što uključuje postupno pomicanje portfelja od prerade i trgovine prema istraživanju i proizvodnji te plinu i energiji.

Uz Inu, koja je potvrdila da je predala obavezujuću ponudu, mediji špekuliraju kako za kupnju OMV-ovih benzinskih stanica u Hrvatskoj i BiH, čiju vrijednost neki procjenjuju na 150 miliona eura, ima više zainteresiranih, pri čemu se spominju i ruske kompanije Gazpromneft i Zarubezhneft.