Zbog radničkih blokada
0

Kupci otkazuju ugovore lukavačkom GIKIL-u

Klix.ba
Pogon GIKIL-a u Lukavcu
Pogon GIKIL-a u Lukavcu
Generalni štrajk u GIKIL Global Ispat koksnoj industriji Lukavac, pokrenut početkom januara ove godine zbog nezadovoljstva uposlenika i zahtjeva da se isplate dvije zaostale plaće, ostavio je teške posljedice u poslovanju ove kompanije. Glavni kupac anhidrida maleinske kiseline, zbog odluke Štrajkačkog odbora da spriječi izvoz proizvoda iz kruga Tvornice, otkazao je ugovor, tako da je neizvjestan dalji plasman ovoga proizvoda, saopćiola je uprava GIKIL-a.

Također, proizvodnja koksa, zbog napravljenog diskontinuiteta u dopremi uglja, drastično je smanjena, što se uz smanjenje proizvodnje nusproizvoda, odrazilo i na mogući priliv novca neophodnog za funkcioniranje Kompanije.

Kako naglašavaju u Menadžmentu GIKIL-a, novčana sredstva za isplatu plaća obezbijeđena su tako što je uzet avans za prodaju proizvoda i novac namijenjen za plaćanja trećim licima, što je „pojedeno na klasu“, a smanjenje proizvodnje će kompaniju dovesti u situaciju da neće ispuniti preuzete obaveze prema kupcima. Inozemni poslovni partneri su tokom razgovora o otkazivanju ugovora naglasili da ne smiju dovoditi poslovanje svojih kompanija u pitanje oslanjajući se na nesigurne dobavljače, koji nekoliko puta u godini budu blokirani od strane radnika, a bez obzira na odluke Suda i Sindikata, isti ti uposlenici ne žele deblokirati Tvornicu.

Ovakav razvoj događaja najavljuje mnogo teže poslovanje narednih mjeseci u kojima se može očekivati da će i drugi kupci otkazivati ugovore, što će ugroziti finansijsko poslovanje Kompanije, kao i isplate plaća zaposlenicima, te obaveze prema trećim licima.

Generalni direktor GIKIL-a Guntapali Jagannadham otputovao je u Indiju, odmah po okončanju štrajka, kako bi pojasnio situaciju najvećim kupcima koksa i odobrovoljio ih da ne prekinu ugovore sa GIKIL-om.

Prošle jeseni potpisana su dva ugovora, koja bi se trebala uskoro početi realizirati u potpunosti, a u okviru kojih bi GIKIL udvostručio proizvodnju i pokrenuo Četvrtu koksnu bateriju, što bi dovelo i do upošljavanja najmanje 200 novih radnika. T

To bi bio jedan od najvećih poslovnih uspjeha u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, posebice što se ovakvi poslovni poduhvati prave u vrijeme najteže recesije, kada su u cijelom svijetu koksare na koljenima.

Sada bi kompletan plan mogao biti doveden u pitanje. Menadžment GIKIL-a je do ovoga trenutka uspio zadržati u radnom odnosu sve uposlenike – njih 1.200, međutim teške posljedice krize, česti i pogubni štrajkovi mogli bi dugoročno stvoriti probleme u poslovanju i gašenje određenih proizvodnih segmenata, što će po automatizmu nositi sa sobom i ostanak bez posla velikog broja uposlenika.

GIKIL koji je skoro bio na čvrstim nogama, mogao bi zbog štrajkova i odluke radnika da često blokiraju tvornicu kako bi došli do svojih prava, ponovo pasti na koljena. U posljednjih šezdeset mjeseci isplaćeno je 72 plaće, a trenutno je prosjek plaće 837,00 KM i to računajući bez Uprave. I pored toga uposlenici najavljuju novu nezakonitu blokadu izvoza roba u prvoj sedmici februara ukoliko u međuvremenu ne bude isplaćena plaća za decembar, tvrde iz Uprave kompanije.