Spašavanje eurozone
0

Krizni fond u iznosu od preko 750 milijardi eura

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministri finansija i članice EU sinoć kasno postigle su dogovor o poduzimanju hitnih mjera i organizaciji kriznog fonda u iznosu od 500 milijardi eura, kako bi se spriječio utjecaj grčke krize na ostalje zemlje eurozone.

Kako je dogovoreno na sastanku, 16 članova eurozone osigurat će 440 milijardi eura, odnosno jamstava, Evropska komisija će izdvojiti 60 milijardi eura, a Međunarodni monetarni fond preko 250 milijardi eura, prenosi BBC.

Evropski povjerenik za ekonomsku i monetarnu politiku Olli Rehn izjavio je kako je ovaj sporazum dokazao da će se euro braniti svim sredstvima.

Ovaj sporazum spriječit će širenje grčke krize na ostale članice eurozone, a od velikog značaja će biti Španiji, Irskoj i Portugalu, zemljama koje su, prema nekim analitičarima, na samom rubu bankrota.

Grčka, sa budžetskim deficitom od 13,6 do 14,1 posto od društvenog bruto proizvoda /DBP/ 2009. godine i dugom većim od 115 odsto od DBP, osigurala je trogodišnji zajam od 110 milijardi eura od zemalja eurozone i MMF-a.