Elena Salgado
0

"Branićemo euro svim sredstvima"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Španski ministar finansija Elena Salgado izjavila je danas da će Evropska unija (EU) braniti euro svim sredstvima.

"Branićemo euro. Moramo dati našoj valuti više stabilnosti i učinićemo sve što je neophodno da postignemo taj cilj", rekla je Salgadova po dolasku na vanredni sastanak ministara finansija u Briselu.

Ona je dodala da se Španija, koja trenutno predsjedava EU, neće se obratiti novom zajedničkom fondu pomoći.

Španija je pod pritiskom duga i visoke stope nezaposlenosti, najviše u EU, i kao Grčka i Portugal suočava se sa problemima na međuanrodnom tržištu novca.

Velika Britanija je saopštila da neće učestvovati u osnivanju ovog fonda EU.

Britanski ministar finansija Alistair Darling rekao je da je važno učiniti sve da se stabilizuju finansijska tržišta, ali da London neće podržati euro.

Ministri finansija EU  na vanrednom sastanku u Briselu treba da odobre zajednički fond ili "mehanizam za stabilizaciju" koji bi zaštitio Portugal, Španiju i Irsku, da se na njih ne prelije kriza koja je počela u Grčkoj.
    	Iz ovog zajedničkog fonda pomagalo bi se zemljama eurozone, koje su zbog loših finansija i ekonomije, ranjive na napade špekulanata.

    	Ako dođe do kriza u tim zemljama, bilateralna pomoć kakva se upućuje Grčkoj, neće više biti dovoljna.

    	U fond, koji bi trebalo da iznosi 60 milijardi evra, biće aktivno uključena Evropska centralna banka, Evropska komisija, kao i 16 zemalja članica eurozone.