{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kozarić: Optimalan model za male i otvorene ekonomije jeste izbor fiksnog kursa

F
19.10.2012. u 17:13
0
1
Kozarić: Optimalan model za male i otvorene ekonomije jeste izbor fiksnog kursa
0
Kozarić: Optimalan model za male i otvorene ekonomije jeste izbor fiksnog kursa
Kemal Kozarić
Guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Kemal Kozarić sudjeluje na 28. sastanku Kluba guvernera regiona Centralne Azije, Crnog mora i Balkana, koji se održava u Varšavi.
Centralna tema tog sastanka guvernera, među kojima su bili i predstavnici država poput Rusije, Kine i Izraela, bila je adekvatnost režima kurseva nacionalnih valuta u doba globalne ekonomske krize i njihovog utjecaja na ekonomski rast.

Rasprava o temi izbora odgovarajućeg načina upravljanja kursom je pokazala da je sadašnji režim fiksnog kursa kroz aranžman currency boarda u Bosni i Hercegovini najbolji mogući kursni režim za države veličine i ekonomskog utjecaja poput BiH te da veliki broj država pribjegava istom ili veoma sličnom modelu.

"Optimalan model za male i otvorene ekonomije jeste izbor fiksnog kursa, po mogućnosti vezanog za valutu glavnih trgovinskih partnera, što i jeste slučaj u BiH.

Takav izbor je i polučio konkretne rezultate, poput održanja monetarne stabilnosti i povjerenja u konvertibilnu marku, što je indirektno doprinijelo i održanju stabilnosti bankarskog sektora, koji je krvotok bh. ekonomije", rekao je Kozarić tokom rasprave.

Rasprava je također pokazala da se izbor alternative u obliku „plivajućeg“ kursa jedino pokazao adekvatnim u slučaju velikih industrijskih sila i izvoznika, dok je u malim ekonomijama njegova implementacija u pravilu rezultirala visokom inflacijom i dugoročno negativnim posljedicama po ekonomiju.

Klub guvernera regiona Centralne Azije, Crnog mora i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljnjeg unapređenja međusobne suradnje", saopćila je Služba za odnose s javnošću CB BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: