BiH
0

Počela konferencija o životu u susjedstvu eurozone

Anadolija
U organizaciji Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) u saradnji sa St. Antony's College Univerzitetom u Oksfordu danas je u Sarajevu počela međunarodna konferencija pod nazivom "Living in the Neighbourhood of the Euro Area".

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a prisustvuju joj guverneri centralnih banaka BiH Kemal Kozarić, Turske Erdem Basci, Makedonije Dimitar Bogov, Albanije Ardijan Fullani, Srbije Jorgovanka Tabaković i Crne Gore Radoje Žugić, kao i brojna ugledna imena iz akademske zajednice iz BiH i svijeta.

Na konferenciji, koja jezatvorena za medije, biće riječi o izazovima finansijskog integrisanja u EU i eurozonu, te procesa prilagođavanja i prihvatanja eura, javio je novinar agencije Anadolija.

U izjavi medijima uoči konferencije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je kao jedan od osnovnih zadataka BiH naveo integracije u Evropsku uniju, posebno sa finansijskog aspekta. On je ukazao na važnost razvoja bakarskog sektora u BiH.

"Imamo stabilno bankarsko tržište sa kakvim se malo zemalja može pohvaliti", rekao je Bevanda.

On je naglasio važnost otvaranja pristupa jedinstvenog tržišta BiH, a u sklopu puta zemlje ka članstvu u EU-u.

"BiH je, kao i cijela regija, pretrpjela dramatičan udar krize i današnje teme trebaju dati odgovore na mnoga pitanja", kazao je Bevanda.

Po njegovim riječima, BiH treba izvršiti pripreme kako bi se negativni efekti krize i šokovi izvana što manje reflekotvali. On je ukazao na skori ulazak Hrvatske u EU te napomenuo važnost koraka koje BiH poduzima kako bi spremno dočekala ulazak Hrvatske u EU.

Guverner CBBiH Kemal Kozarić je na novinarsko pitanje kako je živjeti u susjedstvu eurozone napomenuo da je današnja konferencija organizirana u sklopu 15. godišnjice CBBiH te da je toj instituciji u cilju isprovocirati diskusiju u okviru koje će doći do zaključaka koje reforme BiH treba da sprovede pred ulazak RH u EU, budući da je i BiH pred vratima eurozone.

On je ukazao na činjenicu da se još uvijek mnogo posla nalazi pred BiH. Kozarić je napomenuo da u BiH postoji koncezus oko evropskog puta zemlje i rekao da, pored toga, ulazak RH u EU predstavlja novu situaciju za BiH, tako da će zemlja vrlo brzo osjetiti i prednosti i mane hrvatskog pristupa.

Kozarić je rekao da se na konferenciji očekuje utvrđivanje smjernica u okviru kojih se BiH treba kretati kako bi napredovala nakon dolaska pred vrata eurozone i dodao kako zemlje regiona brzo napreduju na putu eurointegracija te da vrijeme u ovom slučaju nije saveznik BiH.