vijesti
0

Kacin: Hrvatska ulazi u EU, vrijeme je da se BiH probudi

FENA
Jelko Kacin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jelko Kacin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kanton Sarajevo organizirao je danas u Briselu u sklopu "Otvorenih dana evropskih gradova i regija" politički okrugli sto posvećen posljedicama ulaska Hrvatske u Evropsku uniju naredne godine.

Govoreći na otvaranju okruglog stola u zgradi Evropskog parlamenta Jelko Kacin, zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, kazao je da ova konferencija treba da bude poziv na buđenje.

"Hrvatska dolazi, pravi je trenutak za mobilizaciju zbog šoka koji će se dogoditi", upozorio je Kacin izrazivši pri tome nadu da će ovaj okrugli sto služiti za bolju pripremu za buduće političke izazove.

Ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo Rusmir Sendić suglasio se s ocjenom da će se BiH po ulasku Hrvatske u EU naći na ulasku u novu fazu saradnje s EU.

Naveo je da će se uvesti niz novih pravila ponašanja a iz regionalne perspektive se postavlja pitanje kako će izgledati ta saradnja s EU.

Kanton Sarajevo svoju strategiju razvoja dijelom je bazirao i na regionalnoj saradnji.

-BiH će dijeliti dvije trećine granice s EU, ali je sada pitanje da li će ta saradnja biti bolja ili ometana - kazao je Sendić.

Ministar je kazao da je Kantonu Sarajevo stalo da se dosadašnja saradnja s partnerskim regionima još više osnaži a njihova međusobna ekonomska ovisnost može im pri tome samo pomoći.

Eduard Kukan, predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, izrazio je optimizam da će prijem Hrvatske u EU imati pozitivan efekt na region.

  • Jasno je svima da će prijem Hrvatske u EU biti snažan signal cijelom regionu da je političkom hrabrošću moguće ostvariti da se jedna zemlja priključi EU - kazao je on.

Kukan je pritome istaknuo da EU može postati samo jača evropskom integracijom zemalja regiona.

Paola Pamploni, šefica jedinice za BiH u Direkciji za proširenje Evropske komisije, govorila je o izazovima koji će doći kao posljedica ulaska Hrvatske u EU, posebno na polju trgovine, a naročito kada su u pitanju proizvodi životinjskog porijekla.

Pri tome je naglasila da neće biti nikakvog izvoza ovih proizvoda u Hrvatsku ukoliko zemlje ne dobiju certifikate da su u potpunosti uskladile pravila o sigurnosti hrane s EU.

  • Ne propuštamo nijednu priliku da našim partnerima ukažemo na hitnost situacije da bi se spriječile negativne poljedice - kazala je Pamploni.