biznis
279

Konzum u BiH: Uredno izmirujemo svoje obaveze prema dobavljačima i državi

Piše: I. P.
Foto: EPA
Foto: EPA
Konzum u Bosni i Hercegovini nema nikakvih dugova prema dobavljačima niti neizmirenih dugova prema državi, rečeno je danas za portal Klix.ba.

"Konzum d.o.o Sarajevo redovno posluje i uredno izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima, te nema nikakvih neizmirenih obaveza prema državi“, stoji u zvaničnom odgovoru kompanije u kojem se također ističe da u bosanskohercegovačkom dijelu Agrokorove firme radi 4.153 zaposlenika širom zemlje.

Stav Konzuma u Bosni i Hercegovini oprečan je spekulacijama o navodnim problemima koji postoje na relaciji sa dobavljačima, a o kojima je Klix.ba pisao u četvrtak.

Saopćenje Konzuma d.o.o Sarajevo dolazi u jeku nagađanja o potencijalnim tektonskim poremećajima u pogledu pokušaja ublaživanja dugova zagrebačkog Agrokora, koji je ujedno i vlasnik nekoliko bh. kompanija uključujući Konzum, Velpro i Sarajevski kiseljak.

Podsjećamo, Agrokor je u saopćenju izdatom sredinom sedmice obavijestio javnost da sa svojim partnerima analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva, „posebno vodeći računa o zaposlenicima, dobavljačima, investitorima, potrošačima i ostalim partnerima“.

Osnivač i vlasnik Agrokora Ivica Todorić angažovao je navodno ruski Sberbank kao glavnog finansijskog savjetnika za rješavanje problema. U isto vrijeme, upravo je ova ruska banka jedan od najvećih potraživača ukupnog duga od 3,4 milijarde eura. Ruski finansijeri, Sberbank i VTB, od Todorića potražuju ukupno 1,3 milijarde eura.

Hrvatski mediji danas su pisali da je Sberbank već odobrila kredit za Agrokor u visini od 300 miliona eura, s tim da je novac uslovljen preuzimanjem čelništva kompanije, što zasad nije potvrđeno.