Po žalbi BH Telecoma
331

Konkurencijsko vijeće BiH kaznilo Sport Klub sa 250.000 KM zbog zloupotrebe dominantnog položaja

Klix.ba
Konkurencijsko vijeće BiH na posljednjoj sjednici donijelo je odluku kojom kažnjava privredni subjekt Sport Klub d.o.o. Sarajevo zbog zloupotrebe dominantnog položaja ograničavanjem tržišta distribucije sportskih kanala s fudbalskim sadržajima, uključujući i prijenos Premier lige Engleske, a sve po žalbi BH Telecoma.

U obrazloženju se navodi da je Sport Klub d.o.o. Sarajevo na štetu korisnika privrednog subjekta BH Telecom namjerno odugovlačio potpisivanje ugovora o distribuciji kanala Sport Klub s BH Telecomom, na način da su prilikom pregovaranja stalno nametali dodatne uslove koji nisu propisani općim uslovima za pružanje usluga.

Rješenjem je utvrđeno da je privredni subjekt United Media Distribution S.R.L. putem svog zastupnika privrednog subjekta Sport klub d.o.o. Sarajevo zloupotrijebio dominantan položaj u smislu člana 10. stav (2) tačka c) Zakona o konkurenciji, na način da je tokom pregovaranja za zaključivanje ugovora o distribuciji sportskih kanala s fudbalskim sadržajima visokog kvaliteta koji uključuju i prijenos Live paketa engleske Premijer lige u Bosni i Hercegovini s privrednim subjektom Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo primijenio različite uslove, čime ga je doveo u neravnopravan i nepovoljan konkurentski položaj.

Također, izrečena je novčana kazna privrednom subjektu United Media Distribution S.R.L. zbog kršenja člana 10. stav (2) tačka b) i c) Zakona o konkurenciji, u visini od 250.000,00 KM, u vezi s članom 48. stav (1) tačka b) Zakona o konkurenciji.