biznis
0

Kompanije Vinci Concessions zainteresovana za izgradnju koridora 5-C

FENA
Predstavnici francuske kompanije “Vinci Concessions”, predvođeni komercijalnim direktorom Jackyom Ruahom i direktorom za koncesije za jugoistočnu Evropu Panosom Loukasom sastali su se danas u Sarajevu s federalnim ministrom prometa i komunikacija Enverom Bijedićem, savjetnicom federalnog ministra prometa i komunikacija Silvanom Marić i direktorom JP Autoceste FBiH Ensadom Karićem s kojima su razgovarali o mogućnostima uključivanja ove kompanije u izgradnju dijela autoceste na koridoru 5-C na temelju davanja koncesije.

Ministar Bijedić je u izjavi za medije nakon razgovora u sjedištu Vlade Federacije iskazao zadovoljstvo činjenicom da je tako velika kompanija s godišnjim obrtom višim od 35 milijardi eura pokazala interes za infrastrukturne projekte u BiH.

Istaknuo je da je to dobra vijest u situaciji kada vlastitim kapacitetima nije moguće finansirati sve ono što bismo željeli te da je to ujedno prilika da se u budućnosti realiziraju značajni infrastrukturni projekti, odnosno da su za to potrebni partneri koji bi se u izgradnju dionica autoceste uključili po principu koncesije.

Bijedić je u tom kontekstu ukazao na neophodnost osiguranja odgovarajuće zakonske regulative i ubrzanja određenih procedura da bi interesi inozemnih partnera bili u potpunosti zaštićeni, a građani, napokon, "dobili" odgovarajuće kilometre autoceste.

Komercijalni direktor kompanije "Vinci Concessions" Jacky Ruah izjavio je da je inicijalni sastanak bio prilika za obostrano informiranje i analizu mogućnosti za buduće projekte u BiH.

Dodao je da očekuje da će ovi razgovori biti početak dugoročne saradnje te da će po dobijanju kompletnih informacija biti analizirana kompletna situacija, uključujući i njen finansijski aspekt.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s dionicom o kojoj je konkretno razgovarano, ministar Bijedić je naveo da je, među ostalim, bilo riječi o dionici Orašje-Brčko-Tuzla-Žepče u dužini od 140 kilometara, te da konkretizacija određenih dogovora tek treba da uslijedi.

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić je na dodatni upit u vezi sa spomenutom dionicom odgovorio da je objavljen javni poziv za idejni projekt/studiju izvodljivosti i 11 različitih studija za dionicu autoceste Tuzla - Žepče, te da je u vezi s tim otvoren međunarodni tender.

Iako je bilo najavljeno, federalni premijer Nermin Nikšić zbog neodložnih obaveza nije mogao prisustvovati sastanku s predstavnicima spomenute kompanije.

Kako je rečeno, Vinci Concessions je velika francuska kompanija koja se bavi koncesijama, dizajnom, građenjem i infrastraskturom i koja zapošljava više od 200.000 ljudi u 100 zemalja svijeta, a pod koncesijama ima više od 5.500 kilometara autocesta širom svijeta.