{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karić: Gradnja autocesta prvenstveno zavisi od sredstava

F
9.6.2012. u 09:20
21
12
Karić: Gradnja autocesta prvenstveno zavisi od sredstava
21
Karić: Gradnja autocesta prvenstveno zavisi od sredstava
Ensad Karić (Foto: Klix.ba)
Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić izjavio je za Fenu da je u Federaciji BiH trenutno u izgradnji 31 kilometar autocesta, što je ekvivalentno vrijednosti oko 650 miliona KM te da se do kraja ljeta očekuje početak gradnje još 15 km od Vlakova do Suhodola.
"Tako bi do kraja ljeta trebali imati u izgradnji 46 kilometara autocesta, a vrijednost te investicije, odnosno potpisanih ugovora za to je viša od 800 miliona KM. U toku ove godine očekujemo i završetak 10 km autoceste od Kaknja do Tunela Vijenac, ali isto tako možemo najaviti i da ćemo tokom ljeta početi tendersku proceduru za izgradnju dionice Svilaj-Odžak, dakle dodatnih 10 kilometara. Početak gradnje očekujemo na proljeće. To je otprilike ono za što imamo osigurana sredstva i što možemo u toku ove godine pokrenuti", rekao je Karić.

On je podsjetio da FBiH, od ukupno 285, trenutno ima 37 km izgrađene autoceste na koridoru Vc i da je za taj dio autoceste u toku uvođenje zatvorenog sistema naplate, čime će se započeti naplata cestarine po klimetrima.

Završetak izgradnje autoceste na cijelom koridoru, kako kaže, zavisi od izvora sredstava. Koilko bude bilo novca , toliko će biti i urađeno.

Ovi krediti koje sada koristimo, prema Karićevim riječima, su odobreni 2008. i dosta se kasni jer mnogo vremena potrošeno za pripremu dokumentacije za dionice koje su sad aktuelne, odnosno koje su u izgradnji.

Karić je istaknuo da je Vlada FBiH itekako opredijeljena za gradnju putne infrastrukture.

"U strateškim planovima Vlade FBiH je dio od Žepča do Tuzle, zatim Tuzla - rijeka Sava, autoput bez zasutavne trake od Lašve do Travnika i dalje prema Bihaću, kao i dio, odnosno brza cesta od Mostara koja vodi prema Grudama. Planovi su veliki i njihova realizacija zavisi od sredstava", kazao je Karić.

Na upit o izgradnji Sarajevske zaobilaznice, Karić je kazao da LOT-ovi 1 i 2 nisu u nadležnosti JP Autoceste FBiH, dok dio koji još nije počet je u nadležnosti te kompanije.

"Ovo do sada što je urađeno na sarajevskoj zaobilaznici je svega 50 posto. Za ovaj dio koji je dodijeljen Autocestama započet je proces eksproprijacije, to jeste za LOT 3 od Butila do Vlakova i pripremamo dokumente za građevinsku dozvolu i za tender. LOT 3 je nešto što ćemo intenzivno raditi i to je naš primarni cilj", kazao je Karić Feni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: