Radit će tokom sezone
37

Kompanija Batagon International odustala od rekonstrukcije hotela Bistrica na Jahorini

Klix.ba
Kompanija Batagon International neće rekonstruisati hotel Bistrica ovog ljeta kako je to obećala Olimpijskom centru Jahorina kada je kupila taj objekat krajem prošle godine, piše Capital.ba.

Batagon je hotel Bistricu kupio 26. novembra 2018. godine za 5,98 miliona KM.

Prilikom oglašavanja prodaje bilo je definisano da kupac, uz ostalo, mora dokazati da ima najmanje 30 miliona KM na računu za ulaganje u hotel Bistrica i dostaviti izjavu da neće mijenjati namjenu hotela narednih pet godina.

Olimpijski centar Jahorina je 25. januara saopćio da je hotel Bistrica, nakon prodaje Batagonu, preuzeo njihov zastupnik – kompanija Bathoteli koja je i zvanično počela sa radom u tom hotelu.

"Do početka aprila hotel će biti dostupan gostima i raditi bez drastičnih promjena, a od 1. aprila bit će zatvoren jer je namjera novog vlasnika potpuna rekonstrukcija unutrašnjosti i spoljašnosti objekta, nadogradnja i povećanje kategorizacije", saopšteno je tada iz OC Jahorina.

Tvrdili su i da ulaganje od 25 miliona KM novi vlasnici planiraju završiti do decembra te da će rekonstrukcijom hotela, uz ulaganja u skijališta, biti nastavljena uzlazna putanja ove olimpijske planine.

Međutim, Batagon je prije nekoliko dana objavio da će hotel Bistrica raditi i predstojeću ljetnu i zimsku sezonu.

"Još jednom želimo da vas obavijestimo da je Hotel Bistrica na Jahorini postao dio kompanije BATAGON i da će nastaviti sa poslovanjem kao BAT Hotel Bistrica. Napominjemo da će BAT Hotel Bistrica raditi tokom predstojeće ljetne, kao i naredne zimske sezone 2019/2020, i da će biti otvoren do 31. marta 2020. godine", objavio je BAT Hotel Bistrica.

Iz kompanije Batagon nisu odgovorili na pitanje portala Capital.ba šta je ugovor o preuzimanju hotela propisao u vezi sa ulaganjem u hotel i rokovima za ulaganje i za kada je planirana rekonstrukcija.

Iz Olimpijskog centra Jahorina odgovaraju da su u skladu sa obavještenjem Batagona ranije objavili informaciju o početku rekonstrukcije i iznosu sredstava koja će biti uložena u hotel Bistrica.

Dodaju da rok za rekonstrukciju i iznosi ulaganja nisu definisani ugovorom o prodaji, te da se za sve dodatne informacije obratimo kompaniji Batagon.

"Kompanija Batagon International je uplatila novac za kupovinu hotela Bistrica odmah po potpisivanju ugovora. Olimpijski centar Jahorina može da raspolaže novcem od prodaje hotela i sav novac je opredjeljen u nove investicije na Jahorini. Ulaganja su konkretno u izgradnju prve kabinske Gondole na Jahorini koja će rješiti probleme vjetra i gužve u zimskom periodu, zatim dio sredstava je namjenjen i za izgradnju najdužeg alpine costera na Balkanu oko 2,2 kilometra i sigurno će predstavljati najveću ljetnu atrakciju", istakli su u OC Jahorina.

Kompanija Batagon International ušla je u RS kupovinom hotela na Jahorini, da bi zatim kupila dio akcija Pavlović International Banke, te potraživanja institucija i preduzeća Republike Srpske od Fabrike glinice Birač - u stečaju.

Dokapitalizacija banke još nije izvršena kako je planirano, a ni uplata za otkup potraživanja nije još potvrđena.