Višestruko kršenje zakona
14

Koga razvija Razvojna banka: U nadzorni odbor koji treba biti depolitiziran imenovani političari

R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH dala je saglasnost za ponovno imenovanje vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH. Osim što se po zakonu imenovanja istih osoba ne mogu ponavljati, sporan je i politički angažman pojedinih članova.

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, od Vlade je tražila hitno razrješenje vršilaca dužnosti članova i članica Nadzornog odbora.

"Radi se o kršenju Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH i Zakona o Razvojnoj banci. Nadzorni odbor Razvojne banke po zakonu mora biti potpuno depolitiziran, između ostalog i zbog činjenice da je to tijelo ključno kod imenovanja kreditnog odbora", navodi ona.

Kreditni odbor je zadužen za dodjelu jako povoljnih kredita privatnim ili državnim firmama i institucijama, dodaje, tu ne smije biti političke protekcije.

"U njemu ne mogu sjediti ljudi koji su već u jednom mandatu imali priliku taj posao da rade, ali ni političari. Sad imamo slučaj da su u tom odboru, naprimjer, Adisa Arapović, potpredsjednica SBB-a, i Almir Zulić, član Glavnog odbora Demokratske fronte", kazala je.

Ostala imena su Igor Živko, Amir Avdić, Mehmedalija Hadžović, Božo Vukoja i Zvonko Landeka.

"Povjerenje u ovaj nadzorni odbor je odavno urušeno. Protivzakonito imenovanje ne samo da zaslužuje smjenu članova NO, nego poteže i ozbiljnu odgovornost Novalićeve vlade koja ga je imenovala", kazala je Pozder.

Problem s Nadzornim odborom Razvojne banke FBiH isticali su i iz Transparency Internationala BiH, ističući zakonske prepreke da predsjednici i članovi ovog tijela budu stranački dužnosnici.

Razvojna banka FBiH posebno je važna u vrijeme pandemije kad su novoosnovani fondovi entitetske vlade usmjereni baš na tu instituciju.