biznis
0

Klas u svjetskoj eliti društveno odgovornih kompanija

FENA
Svoje socijalno i društveno odgovorno poslovanje prehrambena kompanija Klas d.d. Sarajevo ovjerila je i članstvom u Mreži globalnog sporazuma BiH (MGS), čiji je cilj pomoći bh. ekonomski i društveni razvitak, saopćeno je danas iz te kompanije.

MGS je ogranak Globalnog sporazuma Ujedinjenih nacija i okuplja kompanije koje su se opredijelile da svoju komparativnu prednost na tržištu grade, ne samo količinom ostvarenog profita, nego i brigom o svojim uposlenicima, životnoj sredini kao i zajednici u kojoj posluju.

"Za razvoj BiH potrebna je saradnja vlasti, ekonomskog sektora i civilnog društva. Stoga Klas nastoji redovno izmirivati sve obaveze prema uposlenicima, poslovnim partnerima, široj društvenoj zajednici. Dio prihoda vraćamo lokalnoj zajednici, grupama ili pojedincima kojima je pomoć potrebna", kaže saradnica za odnose s javnošću Klas d.d. Sarajevo Irmela Cero.

Ona je dodala da posebno njeguju odgovornost prema kupcima i potrošačima, urednom isporukom kvalitetnih proizvoda po konkurentnim cijenama.

"Posjedujemo certifikat ISO 14001 kao garanciju dobrog upravljanja zaštitom okoliša. Osnivači smo i aktivan član BIHPAK-a, asocijacije za upravljanje ambalažnim otpadom, jer želimo zdravu i čistu životnu okolinu“, kazala je Cero.

Globalni sporazum na svjetskom nivou trenutno ima 9.950 članica, od čega 6.800 renomiranih kompanija iz više od 130 zemalja.

Mreža Globalnog sporazuma u BiH uspostavljena je 2005. godine i okuplja oko 50 domaćih kompanija i organizacija civilnog društva.

"Društveno odgovornim poslovanjem kompanije, kao i mala i srednja preduzeća, izgrađuju i razvijaju lojalne partnerske odnose s kupcima i potrošačima, te jačaju reputaciju. Jačaju i brendove koji su u današnjoj ekonomiji najdragocjenija imovina svake kompanije. Doprinose poboljšanju kvaliteta života zajednice donacijama za socijalno ugrožene kategorije stanovništva i sponzoriranjem projekata iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, zaštite životne okoline“, rekla je Aida Daguda iz Sekretarijata Mreže globalnog sporazuma u BiH.

Najvažniji zadaci MGS BiH u toku ove godine su organizovanje članstva u tri radne grupe (ekologija, filantropija i izrada državne strategije za društveno odgovorno poslovanje), te promjene pojedinih zakonskih odredbi vezanih za individualnu i korporativnu filantropiju, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Klasa d.d. Sarajevo.