biznis
23

Kamere bh. firme u najdužem tunelu u Srbiji snimaju građane koji prave selfije

Klix.ba
Neodgovorne osobe u najdužem srbijanskom tunelu Manajle prave selfije, a preduzeće Koridori Srbije je upozorilo da sve "vidi" zahvaljujući sistemu kamera koji je postavila bh. kompanija BS Telecom Solutions.

Kompanija BS Telecom Solutions je uspješno završila ugradnju vlastitog saobraćajnog informacionog sistema i softvera za upravljanje i kontrolu saobraćaja pod nazivom BS Husky na tunelima u sklopu južnog kraka autoputa na Koridoru 10 u Srbiji, koji je sredinom ovog mjeseca pušten u saobraćaj.

Preduzeće Koridori Srbije je stoga uputilo apel agrađanima da se odgovorno ponašaju u tunelu Manajle nakon što su zaposlenici pomoću videonadzora primjetili različite situacije koje se ne bi smjele događati na saobraćajnicama, pogotovo ne u tunelima.

"Sistem vidi sve i radi stalno, vidimo i ono što treba i ono što ne treba, tako da molimo građane da se kulturno ponašaju", izjavio je Marko Milošević iz Koridora Srbije.

Iz Tehničko-operativnog centra tunela Manajle kažu da su tuneli potpuno sigurni te u njima ima 138 kamera koje prate svaki metar tunela, a postoji i automatska detekcija incidenata.

"Ako nekom stane auto u tunelu, automatski se pojavljuje upozorenje o tome, naši operateri će upozoriti vozača porukom putem razglasa, a ako i dalje stoji tu, uključiće se odgovarajuća svjetlosna signalizacija kako bi se saobraćaj preusmjerio u drugu traku", dodao je Milošević.

Sarajevska kompanija BS Telecom Solutions nastavlja sa realizacijom sličnih poslova, ne samo u Srbiji već i u drugim zemljama.