Komentari (26)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovo je komplikovanije od racuna za struju!!!!
"Kako ostvariti pravo na povrat poreza na dohodak" 1. ostvariti dohodak 2. platiti porez 3. ostvariti povrat kod nas 50% radno sposobnih ne moze proci tacku 1, a ostalih 50% padne na tacki 2.
imam stambeni kredit na 20 godina, vec sam dva puta (2 godine) predavala zahtjev za povrat poreza na osnovu kamate koju placam za stambeni-hipotekarni kredit, i oba puta sam dobila povrat. prvi put u roku od nekih 8 mjeseci (predala u martu, dobila u decembru), a drugi put isto predala u martu dobila u oktobru. ako mislite da imate pravo na povrat poreza po bilo kojoj osnovi obavezno ispitajte sve opcije!! ovaj text je konfuzan, neda mi se citati, ali sam se raspitala i u poreznoj i u opstini cim je ovo stupilo na snagu, i dobijam novac koji mi pripada (vjerovali ili ne!:)) upravo opet pripremam papire za povrat. rok je 31 mart.
Ja sam licno iskusio ovaj povrat ovog nekog novca, mada se ne razumijem bas ... elem, bio sam pripravnik i za vrijeme pripravnickog su mi valjda uplacivali taj puni iznos poreza, i na kraju godine sam ispunio taj obrazac i ispalo mi je da mi moraju vratiti 300KM sto su i ucinili nakon 4-5mjeseci...
Sto ovo ne objave na tv, bilo bi puno korisnije, nego sto su nas gnjavili pojasnjenjima kako ispunit glasacki listic
ko koristi odbitak po osnovu životnog osiguranja platit će porez prilikom podizanja premije što se tiče pitanja o povratu porezna nema novac oni su samo služba koja obrađuje zahtjeve w novac vraćaju kantoni jer se njima uplaćuje porez na dohodak tj porez na platu ako nekom nije jasno dalje svi koji su imali više izvora primanja (npr. radili kod dva poslodavca, primali platu i imali ugovor o djelu u toku 2012 i slično) trebaju predati godišnju prijavu poreza
Procedura je jednostavna! Naime, morate nazvati na lokal 11, taj broj je 555556. Tu ce vam se javiti portir. A ako portir se ne javi, on cesto ode poigrati karata na lokal 12. A broj lokala 12 je 350265. Pa nazovite taj lokal, onda sacekajte da portir stigne u svoju sobu gdje ce vas prebaciti na lokal 15. Tu radi jedna baba. Baba ce vam se javiti, ali posto ona dobro ne cuje, onda morate vikati: - Alo baba, alo baba, halo baba...!!! Kada vas cuje baba, ona ce vas sprovesti kroz obrazac GPD - 1051. I tako cete lako dobiti povrat!
Evo da pokusam , ako si zaposlenik u nekoj firmi ovo sve gore tebe se ne tice posto je poslodavac imao obavezu da za tebe obracunava i uplacuje porez uz umanjenje po poreznoj kartici , po tvome koeficijentu 1,3*300=390,00 sto znaci da je za tvoju netto placu preko 390,00KM poslodavac trebao uplacivati porez od 10% a sto ces vidjeti kada ti preda GIP obrazac . Samo pod uslovom da si koristio stambeni kredit mozes podnjeti godisnju prijavu( prilog GIP obrazac) uz koju ces dodati i iznos kamate na placeni stambeni kredit i taj iznos mozez potrazivati od porezne uprave , naravno i za lijekove ( ali ko to od nas misli citavu godinu na racune iz apoteke ako ih uopste i dobijamo). Ukoliko si smostalni poduzetnik i bavis se nekim obrtom predlazem da nadjes knjigovodu koji ce to uraditi za tebe.Eto kratko i jasno :-)
da dobiješ povrat treba ti kofer dokumenata koji koštaju 10KM manje od povrata
stvarno su zakomplikovali, kao i sve zakonske regulative, procese, i ostale pm samo da se mogu služiti velikim riječima koje su naučili napamet dok sastrane hapaju
Sh.upci iz porezne namjerno komplikuju objasnjenje, da bi sto manje raje trazilo povrat, umjesto da povrat ide automatski, ko u normalnim zemljama. Ali zato znaju dostavljati birou za nezaposlene podatke o godisnjem prihodu nezaposlenih osoba, pa ako si tokom godine zaradio negdje crkavice vise od cirka 2 milje maraka ( za cijelu godinu, ne mjesecno) hladno te brisu sa biroa. Tu im baze podataka rade ko sat.
Ovo pojašnjenje izgleda kao govor političara od sat vremena (šuplja i ništa ne kaže). Gospodo draga, zar pored ovolike tehnike, računara, mreža, servera, baza podataka, itd treba dokazivati papirologiom da bi se ta crkavica vratila nazad onom od koga je OTET ovaj novac. PREDLAŽEM: Pošto u ovoj j...noj državi ništa ne štima, uzmite brate i prepišite sve zakone recimo od Švicarske, Švedske, Belgije itd. koje su zakonski veoma uređene i nemojte nam više ispirati mozak ovim nebulozama. P R E P I Š I T A L I S V E OD RIJEČI DO RIJEČI i hajde da živimo kao ljudi. Švicarci već stoljećima žive sa tri zvanična jezika, tri kantona i sve radi kao podmazano. Kod nas samo radi onaj dio kad treba oteti od ovih napaćenih ljudi. Vjerujete li vi u Boga sram vas bilo?!
Placajte raja porez da bi nam drzava cvjetala da nam Zlatko ima za novog stana u Sarajevu,da nam Tihic novu vilu kupi a Bakir se pocasti vilom na Bosforu.Dodiku treba para da sinu kupi novi vocnjak.....Stisnite malo kaiseve.
Svaka cast za clanak.Vise ovako pametnih clanaka.
Meni još nisu vratili trecinu za 2010 koju treba da isplati opcinski budžet, a kanton je svoj dio vec isplatio i za 2011 (za nepovjerovati).
pa da je pravna drzava,onda bi nas obavjestili,al posto je seljacko,korumpirano,jadna,onda se usute,m.a.m.i.c.u. im fasisticku j.e.b.e.m
svi koji su zbunjeni ovim textom neka se jave u centrali SDA stranke pravni expert Suljo Tihić će Probono svakome da pojasni ovaj zakon i njegova prava za dva stana skoro kupljena u sarajevu expert suljo je efikasno povratio porez a od povraćeni poreskih sretsava namjerava kupiti nekretninu u švici ( zlu netrebalo)