Osim "Grand" i "Doncafe"
0

Kafa u BiH skuplja za 12 posto

SRNA
Cijene svih vrsta kafe, osim "Grand" i "Doncafe", u BiH više su za 12 posto, usljed poskupljenja ovog artikla na svjetskom tržištu, kao i rasta vrijednosti dolara prethodnih mjeseci, koja se drastično povećala u odnosu na euro.

Marko Baban, predsjednik Odbora Grupacije prerađivača i distributera kafe BiH, kaže da jedino "Grand" i "Doncafe", koji pokrivaju oko 40 posto tržišta BiH, nisu povećali cijene.

"Osim viših cijena kafe na svjetskom tržištu imamo veliki problem sa ilegalnim uvozom kafe, kao i velikim porezima države, pa tako kada se sve izračuna od jednog kilograma kafe 50 posto prihoda ide na te poreze", rekao je Baban za današnje izdanje "Nezavisnih novina".

Manji domaći prerađivači kafe već su tokom proteklih mjeseci u nekoliko navrata dizali cijenu, dok su veći prerađivači čekali stabilizaciju svjetskih cijena, do kojih, ipak, nije došlo.

U Grupaciji tvrde da se na tržištu pojavljuje nelojalna konkurencija koja prodaje jeftinu sirovu i prženu kafu sumnjivog sadržaja, pa se dešava da se s kafom zamješavaju razni surogati, poput ječma i soje, i na taj način obmanjuju potrošači.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, rekao je da u BiH odavno postoji problem sa svim vrstama akcizne robe, pa tako i sa kafom.

"Kod nas se nikako ne može ući u trag odakle se uvozi kafa, ja sam nekoliko puta pokušavao. Stvoren je monopol nad uvozom i taj monopol sve diktira. A BiH je, inače, veliki potrošač kafe", naglasio je Lakota, dodajući da trenutno kilogram kafe košta oko 11 maraka prosječno, dok je ranije koštao po sedam, osam maraka. 
Trenutne cijene kilograma kafe u Srbiji su od 12 do 13 maraka, u Hrvatskoj od 13 do 15 maraka, a u BiH od 10 do 15.