biznis
0

Mljekari traže veću otkupnu cijenu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Proizvođači mlijeka u BiH tražiće povećanje otkupne cijene sirovog mlijeka za 0,5 KM zbog nestašice mlijeka na tržištu Srbije na koje se dnevno izveze oko 100.000 litara sirovog mlijeka iz BiH, prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da je zbog poskupljenja žitarica na svjetskim tržištima došlo do velikog poskupljenja stočne hrane, što direktno utiče na ostale cijene.

"Poskupljenjem žitarica poskupjela je i proizvodnja mlijeka, a došli smo do računice da bi cijena sirovog mlijeka trebalo da bude viša za oko 11,2 odsto", istakao je Usorac.

Prema njegovim riječima, u Srbiju i Hrvatsku iz BiH dnevno se izvozi 100 000 litara sirovog mlijeka, jer je u BiH zadržana proizvodnja, dok je u tim zemljama zbog slabe slabom podrške države ova vrsta proizvodnje uništena.

Sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH Sead Jeleč rekao je da su cijene mlijeka ostale iste iako je cijena stočne hrane stalno rasla već godinama i da se zbog toga u Federaciji BiH već ugasilo nekoliko farmi.

Rasim Avdibegović, zaposlen u Sirovinskoj službi u sarajevskoj mljekari "Milkos" kaže da nema razloga da sadašnja cijena mlijeka bude povećana, ali da bi država trebalo da pronađe način da pomogne proizvođačima u ovoj oblasti zbog poskupljenja stočne hrane i štete koju su pretrpjeli od vremenskih neprilika.