Udruženje poljoprivrednika KS
0

Još se ne zna agrarna politika Federalne vlade

FENA
Udruženje poljoprivrednika Kantona Sarajevo podsjetilo je danas da poljoprivrednici u Federaciji BiH još uvijek ne znaju kakva će biti agrarna politika Federalne vlade za ovu godinu, jer nije, kako navode, donesen program raspodjele proračunskih sredstava za ovu godinu, niti je resorno ministarstvo predvođeno Jerkom Ivankovićem Lijanovićem donijelo svoj program rada.

U saopćenju za javnost ovo udruženje upozorava da će se tako u praksi agrarna politika svesti na ministarske improvizacije, kao što je to bilo i za vrijeme mandata Lijanovićevih prethodnika.

"O nekoj 'implementaciji' federalne poljoprivredne strategije nema ni govora, kao što nema govora ni o implementaciji Zakona o novčanim podrškama poljoprivredi koji je donesen prošle godine. Njime se definiraju najvažniji parametri podjele podsticaja", ističe se u saopćenju.

Udruženje tvrdi da je derogiranje pojma pravne države postalo uobičajena praksa koju nastavlja i ova vlast, čime se stvara povoljan ambijent za improvizacije, samovolju i korupciju, naročito tamo gdje se dijele javne pare.

Očekujući od nove vlasti ozbiljnije napore za jačanje pravne države, Udruženje poljoprivrednika KS upozorava Federalnu vladu da u startu onemogući, kako navode, krađu javnih para i tako pokaže da je nova vlast spremna na poštivanje zakona.

Također, Udruženje podsjeća javnost na predizborno obećanje Jerke Ivankovića Lijanovića da će osigurati milijardu KM za poljoprivredu "oporezivanjem luksuza" te da će rebalansom proračuna za ovu godinu naći nova sredstva za podsticaje.