Prevent Cables
256

Jeste li znali da je BiH regionalni lider industrije kablova? Tvornica u Tomislavgradu opstaje od 1979.

Prevent Cables
Prevent Cables
Proizvodnja kablova, neizostavne komponente u svakodnevnici modernog života, jedan je od najvažnijih, ali istovremeno i najneprimijećenijih industrijskih procesa. Međutim, naša zemlja može se ponositi time što je regionalni lider na ovom području, a jedna od tvornica ostvaruje sjajne rezultate.

U Tomislavgradu godine 1979. osnovana je Tvornica kabela Tomislavgrad (TKT). Njena priča započela je pod nazivom Tvornica kabela Duvno i u to vrijeme poslovala je u sklopu koncerna Eneroginvest - svog osnivača te ujedno pokretača kablovskog biznisa u Bosni i Hercegovini.

Koliko je "velika" bila ova tvornica, govori podatak da je krajem 80-tih godina prošlog vijeka, TKT zapošljavala 390 ljudi. Tvornica je privatizovana 2001. godine, a 2015. godine ulazi u sastav Prevent grupacije, nakon čega je još ambicioznije krenula putem uspjeha.

Sa svojom Tvornicom kabela Tomislavgrad, kompanija Prevent Cables specijalizirana je za proizvodnju niskonaponskih provodnika (do jedan kV) i žica, koje se koriste u različitim industrijama i sektorima.

Prevent Cables očekuje da će tekuća godina biti rekordna po rezultatima poslovanja
Prevent Cables očekuje da će tekuća godina biti rekordna po rezultatima poslovanja

Njihov proizvodni asortiman podijeljen je na energetske i instalacijske kablove, samonosive kablovske snopove i užad, a trenutni proizvodni kapacitet je 10.000 tona godišnje, sa velikim izvoznim potencijalom.

Šta odlikuje kompaniju Prevent Cables?

Tvornica kablova Tomislavgrad posluje su skladu sa ISO standardima, potvrđenim i certifikatima OVE, VDE, EZU, Instituta za elektrotehniku Končar te Nacionalnog certifikacionog tijela Kvalitet Niš, čime zadovoljava svjetsku normu.

Većinu svog ukupnog prihoda, koji iznosi oko 60 miliona KM godišnje, Prevent Cables ostvaruje kroz izvoz, a njihovo glavno tržište je područje Evropske unije i zemlje poput Austrije, Mađarske, Njemačke, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, kao i Sjeverne Makedonije i Kosova.

Kako tvrde iz kompanije, tekuća godina će biti rekordna po poslovnom rezultatu, gdje se očekuje ukupni prihod od 63 miliona KM te neto dobit oko 2,5 miliona KM. Sve to, kao i interes šta ova kompanija planira na poslovnom planu u budućnosti, bili su povod za razgovor s direktorom kompanije Prevent Cables, gospodinom Rusmirom Bandićem, koji nam je otkrio što se krije iza njihovog uspjeha.

Kablovska industrija nije posebno atraktivna za javnost, a o toj branši se generalno malo zna. Možete li nam predočiti neke zanimljivosti iz te industrije?

To je tačno. Teško da se može složiti neki atraktivan model PR-a za kablove. To je proizvod koji na kraju uglavnom ide pod zemlju gdje nastavlja svoj život daleko od očiju javnosti. Sama proizvodnja je tehnološki proces obrade metala i komponenti za izolaciju uz rigorozne standarde koji moraju biti zadovoljeni. Svuda u svijetu proizvodnje su organizirane po modelu rada 24/7, tako da ni naša tvornica ne gasi strojeve, osim u vrijeme novogodišnjih praznika. Radi se u tri smjene, sedam dana u sedmici, non-stop.

Rusmir Bandić, direktor kompanije Prevent Cables
Rusmir Bandić, direktor kompanije Prevent Cables

Ono što bi možda moglo biti zanimljivo je malo poznat podatak da je Bosna i Hercegovina lider u regionu u proizvodnji kablova. Pored Preventove tvornice u Tomislavgradu u BiH, postoje još svega dvije tvornice kablova. Ukupna vrijednost proizvedenih kablova je oko 600 miliona KM godišnje i po tome smo ispred Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bugarske.

Otkrijte nam šta je zaslužno za uspjeh koji ostvaruje Prevent Cables?

Najveće zasluge pripadaju zaposlenicima. Dobar, posvećen tim je krucijalan za uspjeh, a njemu doprinosi i jasan cilj koji smo imali. Visok nivo produktivnosti je također jedan od razloga dobrog rezultata, kao i odlično upravljanje novcem, zalihom, potraživanjima i obavezama. Sve u svemu, ključni su ljudi, jer sve to oni rade.

Kako se globalna kretanja, prije svega neisgurnosti kojima svjedočimo posljednje tri godine, odražavaju na industriju kablova i na Prevent Cables konkretno?

Nažalost, sama industrija je visoko osjetljiva na globalne poremećaje, pa tako i naša kompanija. Pandemija Covid-19 i lockdown su snažno utjecali na pad tražnje, pogotovo 2020. godine. Kasnije, blokada Sueckog kanala uz lockdown prouzrokovala je poremećaj u lancima snabdijevanja, gdje smo se suočili sa ogromnim rastom cijena sirovina u 2021. U drugoj polovini iste godine, ogromne sume novca koje su zemlje EU obezbjedile kao pomoć privredi uticao je na rast tražnje, ali isto tako izazvao i ogromnu inflaciju. Zatim, 2022. počinje rat u Ukrajini i sankcije prema Rusiji što se još jednom - u samo dvije godine - odražava na snabdijevanje.

Prevent Cables trudi se ići u korak sa globalnim standardima u ispunjenju ciljeva održivog razvoja
Prevent Cables trudi se ići u korak sa globalnim standardima u ispunjenju ciljeva održivog razvoja

Prevent Cables je uspješno anticipirao efekte ovih globalnih kretanja i iskoristio prilike koje su se ukazale. Dokaz tome je i odlično poslovanje i tokom 2021. i 2022. godine.

Posvećujete li pažnju održivosti i društvenoj odgovornosti, posebno jer je riječ o proizvodnji kablova i električnih komponenata?

Zaista se trudimo ići u korak sa globalnim standardima u ispunjenju ciljeva održivog razvoja. Na to nas obavezuju i zakoni u Bosni i Hercegovini, koji se sve više usklađuju sa ciljevima koje postavljaju Ujedinjene nacije kada je u pitanju održivost poslovanja. Prije dvije godine izgradili smo solarnu elektranu snage 300 kWh na krovu proizvodne hale za vlastite potrebe, a također recikliramo što je više moguće škarta nastalog u proizvodnji, dovodeći ga ponovno u stanje sirovina koje koristimo u proizvodnom procesu.

Što se tiče društvene odgovornosti, na lokalnom nivou pomažemo rad sportskih klubova, prvenstveno nogometnog kluba HNK Tomislav, čiji smo zlatni sponzor već drugu godinu zaredom. Istovremeno finansijski podržavamo i rad niza udruženja (humanitarnih, kulturno-umjetničkih) iz svih sfera društvenog djelovanja.

Za 2023. godinu očekujete da će biti rekordna po poslovnom rezultatu. Šta predviđate za sljedeću?

U prva tri kvartala ove godine smo imali odlične rezultate i već sada je izvjesno da će godina biti rekordna. Ali, trenutni trendovi nas ipak zabrinjavaju, jer je potražnja u ovom momentu najslabija unazad dvije i pol godine. Svjedočimo padu poslovne aktivnosti u EU. Kablovska industrija direktno zavisi od građevinskog sektora, a visoke kamatne stope u Evropi značajno su smanjile investicije u građevinske projekte. Dodatni izazov građevinskoj industriji predstavlja i manjak radne snage. Zbog svega nabrojanog, mogu reći da će, u najmanju ruku, biti izazovna godina.

Rusmir Bandić, direktor kompanije Prevent Cables
Rusmir Bandić, direktor kompanije Prevent Cables

Kako ćete odgovoriti na pomenute izazove tržišta kao Prevent Cables?

Reakcija na izazove, prilike i promjene mora biti jako brza, a to možemo postići jedino svakodnevnim praćenjem svih relevantnih dešavanja na tržištu, kako globalno tako i lokalno. Takvim pristupom kroz godine, stekli smo iskustvo i izoštrili reflekse, a onda je to preraslo u naš mentalitet. Te stvari su esencijalne za opstanak na tržištu u nepovoljnim prilikama.

S obzirom na dosadašnji uspjeh i posvećenost kvaliteti, kompanija Prevent Cables, na čelu sa njenim direktorom Rusmirom Bandićem, osvojila je povjerenje brojnih klijenata, a poželjnim partnerom u industriji, pogotovo kod klijenata iz EU, čini ih i to što zadovoljavaju svjetske standarde, uključujući i one koji se odnose na sigurnost i okoliš.