|

Jeffu Bezosu u jednom danu pad dionica Amazona oduzeo titulu najbogatijeg Amerikanca

Jeffu Bezosu u jednom danu pad dionica Amazona oduzeo titulu najbogatijeg Amerikanca
11
Dž. L.
28.10.2019. u 10:40
14
komentara
11

dijeljenja
Jeffu Bezosu u jednom danu pad dionica Amazona oduzeo titulu najbogatijeg Amerikanca Jeff Bezos (Foto: EPA-EFE)
Pad dionica Amazona koštao je osnivača kompanije Jeffa Bezosa velikog bogatstva. On je u jednom danu izgubio titulu najbogatijeg Amerikanca na svijetu, čime se suosnivač Microsofta Bill Gates ponovo vratio na prvo mjesto.
Dionice najvećeg svjetskog online trgovca umanjile su se za otprilike devet posto, i to na 1.624 dolara u četvrtak poslijepodne. Amazon je izvijestio o razočaravajućoj zaradi u trećem tromjesečju ove godine, što je prestrašilo investitore. Uprkos povećanoj prodaji, operativni i čisti prihodi Amazona smanjili su se za 800 miliona dolara, otkrila je kompanija.

Preokret u vrijednosti dionica navodno je koštao Bezosa 6,9 milijardi dolara. Time je Bezosovo bogatstvo, koje je već u velikoj mjeri oštećeno nakon razvoda s MacKenzie Bezos, palo na 103,9 milijardi dolara. Tako se Gates vratio na prvu poziciju s bogatstvom od 105,7 milijardi dolara.

U međuvremenu, Bloombergovi izračuni pokazali su da će bogatstvo osnivača Amazona do četvrtka ove sedmice pasti na 102,8 milijardi, što je pet milijardi dolara manje od Gatesa.

Međutim, Bloombergov indeks milijardera i dalje stavlja Bezosa ispred Gatesa, jer će biti ažuriran tek u petak nakon što se zatvore tržišta.

Podsjećamo, početkom oktobra Bezosovo bogatstvo iznosilo je 114 milijardi dolara, a on je dvije godine zaredom držao titulu najbogatijeg Amerikanca.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...