biznis
139

Izvoz svježeg mesa iz Tuzle za Republiku Tursku najavljen početkom 2016. godine

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Tuzli je danas održana prezentacija projekta “Mogućnosti izvoza mesa u Republiku Tursku" koji omogućava proizvođačima s područja Tuzle pokretanje proizvodnje u oblasti tova junadi, kao i proširivanje postojećih proizvodnih kapaciteta.

Prezentaciji su prisustvovali građani koji imaju uslove za pokretanje poljoprivredne proizvodnje, u segmentu proizvodnje goveđeg mesa tov-junadi, a organizator je gradska uprava Grada Tuzla, imajući u vidu odobren izvoz većih količina svježeg mesa u Republiku Tursku.

Na prezentaciji je bilo riječi o mogućnostima nabavke grla za tov, uslova otkupa, ostvarivanja poticaja, osiguravanja povoljnih finansijskih sredstava za ulaganja u ovu proizvodnju.

"Današnje okupljanje s poljoprivrednim proizvođačima održano je s ciljem animiranja proizvodnje tov-junadi, imajući u vidu da mesna industrija Menprom iz Tuzle ima ugovor s Turskom za izvoz većih količina mesa", kazao je Vedran Lakić, šef službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti gradske uprave Grada Tuzla

Ovo je izvanredna prilika da se poveća zaposlenost u Tuzli kroz poljoprivrednu proizvodnju na način da postoji jedan siguran otkupljivač goveđeg mesa, koje će se dalje plasirati u Republiku Tursku. Ocijenio je da postoji veliko interesovanje proizvođača.

Direktor i vlasnik mesne industrije Menprom Mensur Alić navodi da je današnji susret s proizvođačima samo početak aktivnosti kojom bi trebalo potaknuti poljoprivrednike da unaprijede uzgoj junadi.

Navodi da je Menprom osigurao izvoz blizu hiljadu kilograma mesa za Tursku u narednoj godini, a to je, kako smatra, siguran plasman, kao i zagarantovana cijena.

Dodao je da je objekat u koji je investirano šest miliona KM u fazi izgradnje te da se već početkom 2016. očekuje izvoz svježeg mesa za Tursku, istaknuvši da ova firma već radi na izvozu gotovih proizvoda.

Prema njegovim riječima, potrebno je blizu četiri sata da meso iz Menproma stigne u Istanbul, a to će vrijeme biti skraćeno ukoliko tuzlanski aerodrom dobije saglasnost za kargo saobraćaj.

Sabahudin Muharemagić iz Gornje Tuzle koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom duže vrijeme smatra da je ovo korak prema proizvođačima. Navodi da bilo urednog tržišta, a nekad ni vremenski uslovi nisu pogodovali. Na svojoj farmi uzgaja 15 bikova i nada se proširenju kapaciteta.

Kreditna linija je finansirana od Vlade Republike Turske, kreditna sredstva su namijenjena poljoprivrednoj proizvodnji, za investicione kredite za samostalne obrtnike putem Turkish Ziraat Banke.

Sredstva za fizičke osobe su namijenjena u iznosu od 50.000 eura za ulaganje u poljoprivredne aktivnosti kupovine zemljišta sa povoljnim uvjetima finansiranja. Kamatne stope su od 2,99 do 3,99, period otplate je do 120 mjeseci, istakla je Amela Sijerčić, predstavnica Turkish Ziraat Banke, poslovnica u Tuzli, dodavši da se odobrava grejs period na 24 mjeseca, kako bi se pomoglo proizvođačima da prebrode prve krize.