Komentari (85)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Jednostavan zakon za uvoz; Ako uvozis nesto sto vec ima na tvom trzistu (drzavi),porez dodatni od 50% s tim da imaju iste ili jeftinije cijene tog proizvoda od uvoznog...
ZNAČI LI TO DA ĆE SIROMASI OVE ZEMLJE BAREM MALO BOLJE ŽIVJETI ILI TO ZNAČI DA ĆE POLITIČARI BITI JOŠ BOGATIJI??
Sacekajte malo ljudi! Moramo gledati ovo iz drugog ugla. Ako izvozimo vise iz godine u godinu, to znaci da nase neke firme postaju jace i zatim zaposljavaju i razvijaju se. Ipak, to je zdrava stvari za te firme i dalje mogu rasti i biti u plusu. A negativa je tu sto mi smo u minusu kao ekonomija sa ovom saradnjom. No, treba se i viditi koliki bi bio taj minus da umjesto Turskih proizvoda uzimamo iz EUili nekih drugih zemalja. Opet, ja kazem da ovaj minus przi, ali bio bi puno veci da bi uzimali iz EU jer to su ocito proizvodi koji su nam potrebni, a kojih mi nemamo. Rjesenje nije kriviti Tursku ili EU, rjesenje je da nasi politicari daju nasim ljudima ohrabrenje i podrsku da bi oni prozivodili domace proizvode koji ce biti zahtjevni nasoj ekonomiji pa da ne moramo uvoziti te iste proizvode. Sve u svemu, kriva je nasa vlada jer ocito investitori nemaju podrsku od ove zemlje i zatim zatvaraju firme koje bi inace mogle nam smanjivati trgovinski deficit!!!!!
Ne. Ako izvozimo vise a i dalje smo u minusu to znaci da NEKO KRADE. Ko krade? Onaj koji izvozi. Sta krade? Ono sto izvozi. Kako krade? Tako sto uvozi pa izvozi, zakida drzavu (narodnu kasu) za porez, dize lokalne cijene da bi ostvario profit na jeftino uvezeno i time opet krade od najgore sirotinje jer je rijec o ziveznim namirnicama pa je hljeb daleko skuplji nego sto mora biti i - posto se bavi mahom uvoz-izvoz radom, NE OTVARA NOVA RADNA MJESTA NITI POVECAVA PROIZVODNJU jer kog ce mu. Jeftinije uvest pa izvest nego proizvest pa izvest. A to sve ostvaruje uz podrsku i nasih i njihovih politicara - svako svog ahbaba ima, kom pusta da grabi i krade iz drzavne kase tj. narodnog dzepa.
@astopitu, dobrodosao u kapitalizam. Mi kao ekonomija nemamo dovoljno industrije da bi proizvodili svakodnevne potrebe nasih gradjana. Zbog toga uvozimo tehnologiju, auta, odjecu, medicinu, itd. To su stvari koji su nama potrebni i zahtjevni jer su to bitni faktori ljudskog zivota u 21 stoljecu. No, ja se slazem da je apsurdno da nasi politicari ne vide koliko je stetno biti u vecem trgovinskim deficitu, a jos apsurdnije je kako je prolongirana dokumentacija/procedura za rad i otvaranje biznisa u BiH, zbog kojih mi patimo kao ekonomija. Rjesenje nije ukinuti trgovinske odnose sa zemljama, jer BiH bi postala Somalija ukoliko to ucini... rjesenje je ohrabriti investitore, ulagati u potrebne svrhe, povecavati iznos naseg izvoza koristeci nase prirodne resurse (Sumu, vodu, itd) pa zatim koristiti te novcana sredstva da mozemo uvoziti robu bez, ili sa drasticno manjem, deficitom. To se ne radi, i zbog toga je toliki veliki minus naseg trgovinskog bilansa.
PRIKAŽI ODGOVORE (14)
Sve je to super ali brate duplo vise mi uvozimo od njih nego sto izvozimo a recimo mozemo im izvoziti jos sve vrste nase vode i naravno voce i suho voce na tome se treba poraditi podhitno
znači povećan izvoz u srbiju
samo naprijed :) ali siguran sam da mozemo bolje :D
Izgleda da nasi ne znaju da se oduzima izvoz od uvoza i da on treba da bude u plusu, ili ako se oduzima uvoz od izvoza, on treba da je u minusu, a ne obrunuto,...vise od 50% je veci uvoza od izvoza
Ma svi gledaju svoj interes (Rusija i Turska)
Bravo za Bimal.
Zašto se narodima BiH ne saopći već jednom istina. da je BiH u Carinskoj Uniji sa Turskom, što je prvi korak ka Političkoj Uniji. Dokaz: U Carinskoj tarifi svi proizvodi koji se uvoze u BiH iz Turske su pod 0% carinskom tarifom. Zašto se ne prikaže podatak koliko Turska izvozi u BiH? Šta su predstavnici BiH toliko pregovarali sa Turskom kada su se izborili da bez ikakve zaštite Turska može izvoziti sve proiizvode u BiH?