Cesta oko Živinica
94

Izgradnja obilaznice na putu Tuzla - Sarajevo počinje iduće godine, osigurano 20 miliona KM

A. K.
Trasa zaobilaznice na putu Tuzla - Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Trasa zaobilaznice na putu Tuzla - Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Magistralni put Tuzla – Sarajevo u lošem je stanju, a u cilju osiguranja boljih uslova putovanja i prijevoza robe, planirana je izgradnja nove dionice Šićki Brod – Đurđevik. Za to je osigurano 20 miliona KM, a prema najavi, radovi počinju u 2022. godini.

Vlada Federacije BiH usvojila je informacija Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u vezi s uplatom sredstava dobiti BH Telecoma u iznosu od 20 miliona KM, na poseban račun za upravljanje razvojnim sredstvima za implementaciju sredstava namijenjenih za finansiranje kapitalnih infrastrukturnih projekata u okviru Jedinstvenog računa Trezora, za realizaciju projekta izgradnja poddionice Šićki Brod - Đurdevik na trasi ceste Tuzla - Sarajevo.

U informaciji Ministarstva navedeno je da je utvrđena lista prioritetnih projekata koji se finansiraju iz budžeta FBiH za 2021.godinu kroz program "Kapitalni transferi javnim preduzećima - transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta".

"U sklopu ovog programa odobren je projekt izgradnja poddionice Šićki Brod - Đurdevik na trasi ceste Tuzla - Sarajevo, čiji implementator je JP Ceste Federacije BiH. Riječ je o projektu kojim se planira izgradnja potpuno nove cestovne dionice na pravcu Tuzla-Sarajevo (u prvoj fazi radi se o obilaznici grada Živinice)", naveli su iz Vlade Federacije BiH.

Postojeća magistralna cesta Tuzla- Sarajevo je izložena ogromnom prometnom opterećenju uslijed prijevoza putnika i roba te svojim trenutnim tehničkim elementima ne pruža uslove za kvalitetan i efikasan promet vozila.

"Poseban problem je pitanje sigurnosti sudionika u saobraćaju na ovom pravcu jer zbog velikog broja vozila i značajne naseljenosti često dolazi do zastoja u prometu i saobraćajnih nezgoda sa stradalim osobama i materijalnom štetom", piše u informaciji resornog ministarstva.

Dalje se navodi da je izrada glavne projektne dokumentacije pred završetkom, kao i da nadležne službe grada Živinice ubrzano vrše poslove izvlaštenja nekretnina na prvoj dionici koja se odnosi na obilaznicu Živinica.

Također, Ceste Federacije BiH pokrenuli su tender i u toku je evaluacija ponuda za izbor najpovoljnijeg izvodača radova za Lot 2- izgradnja obilaznice Živinica u dužini okvirno pet kilometara. U toku 2022. godine očekuje se početak radova na izgradnji poddionice.