Direktor TE Tuzla
67

Izet Džananović: Priprema terena za izgradnju Bloka 7 bit će završena do polovine 2018.

Piše: A. K.
Izet Džananović (Foto: D.Z./Klix.ba)
Izet Džananović (Foto: D.Z./Klix.ba)
Termoelektrana (TE) Tuzla je u 2017. godini proizvela ukupno 3.427.267 megavat sati električne energije, a zabilježena je i proizvodnja tehnološke pare i toplinske energije. Ukupna ulaganja najvećeg proizvođača električne energije u Bosni i Hercegovini u godini iza nas iznosila su 8,6 miliona konvertibilnih maraka, od čega je okvirno 25 posto uloženo u projekte koji se odnose na zaštitu okoliša.

Direktor Termoelektrane Tuzla Izet Džananović kazao je da je u prošloj godini od rudnika s područja TK preuzeto 3.800.000 tona uglja, a vrlo važan segment poslovanja predstavljalo je i ulaganje u ekološke projekte koji su vezani za zaštitu vode, zraka i tla.

"Najviše smo radili na zaštiti vode. Zatvorili smo sistem tehnoloških voda, prilagodili smo sistem za monitoring emisije u zrak, a pripremili smo se i za izgradnju toplovoda između Termoelektrane Tuzla i Općine Živinice", rekao je Džananović.

Vrlo značajni projekti, naveo je on, planirani su i za naredni period, a utjecat će na mjeru zagađenja koja je predviđena evropskim normama.

Kada je riječ o zbrinjavanju opasnog otpada, Džananović je istakao da Termoelektrana Tuzla, kao i svaka druga društveno odgovorna kompanija, poslove u ovoj oblasti obavlja u skladu sa zakonom.

"Kada je riječ o dozvolama za rad, vodnu dozvolu izdala je Agencija za vodno područje BiH za period do 2022. godine. Posjedujemo i okolinsku dozvolu za Termoelektranu Tuzla te deponiju šljake i pepela Jezero. Kroz ova tri dokumenta je verifikovano da sve radimo na zakonit način", rekao je direktor Termoelektrane Tuzla.

Naknade od 59 miliona KM

Po osnovu raznih naknada koje definišu zakonske regulative, TE Tuzla je u proteklih nekoliko godina uplatila 59 miliona KM u budžete nadležnih institucija u našoj zemlji.

Kada je riječ o Tuzli, najvećem proizvođaču električne energije u BiH, u gradski budžet je prema Zakonu o izdvajanju dijela prihoda od proizvodnje električne energije od 2015. godine do danas uplaćeno više od 15 miliona KM.

Džananović je istakao i da je od 1996. do danas Termoelektarna Tuzla uložila više od 250 miliona maraka u projekte za zaštitu okoliša.

Termoelektrana Tuzla (Foto: D.Z./Klix.ba)
Termoelektrana Tuzla (Foto: D.Z./Klix.ba)

"Dio projekata je realiziran kroz revitalizaciju postrojenja nakon rata jer su svi elektrofilteri zamijenjeni, mnogo je urađeno na upravljanju NUS proizvodima, odnosno na upravljanju pepelom i šljakom, zatim na tretmanu otpadnih voda, a urađeno je mnogo i na procesu sagorijevanja tako što se inoviranjem procesa produkcija NUS proizvoda svela na minimum", nastavio je Džananović.

Termoelektrana Tuzla se nerijetko navodi kao jedan od najvećih zagađivača zraka na području tuzlanske regije. Džananović tvrdi da Termoelektrana Tuzla ne participira u mikrozagađenju, posebno u zimskom periodu kada se spominju proglašenja epizoda uzbuna.

"To nas je ponukalo da uradimo stručnu analizu koja će stvari izdefinisati na pravi način i svakome će odrediti poziciju i zadatke koje treba da sprovede za naredni period", naglasio je Džananović.

Nevladine organizacije nerijetko ukazuju i na enormna prekoračenja graničnih vrijednosti emisije zagađujučih čestica u zrak, a direktor Termoelektrane Tuzla kaže da te podatke uzima s rezervom.

"Podaci koje mi prezentiramo su pouzdani i ispravni, ne bih se upustio u komentare mjernih podataka drugih. Često nam u ruke dolaze dokumenti za koje ne znamo ko ih je naručio, kako su nastali, a nisu prošli ni stručnu reviziju. Oni se eksploatišu, ali mi imamo rezervu prema takvim istraživanjima", kaže on.

Na pragu izgradnje Bloka 7

Izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla već nekoliko godina predstavlja jedan od projekata koji je konstantno u fokusu javnosti.

Početak radova dosad je nekoliko puta najavljivan, a Džananović je kazao da bi do 31. marta ove godine od Parlamenta FBiH trebale biti pribavljene sve saglasnosti.

"Elektroprivreda BiH već je objavila poziv za prikupljanje ponuda za pripremne radove koji obuhvataju pripremu terena i ograđivanje gradilišta. Naša procjena je da će oni koštati blizu 18 miliona KM i to je definitivno početak radova. Druga faza je infrastrukturno opremanje lokacije, a onda kreću geološko-istražni radovi. Što se tiče Termoelektrane Tuzla, Blok 7 je pred početkom faktičke i fizičke realizacije", pojasnio je Džananović, naglasivši da bi prva faza projekta trebala biti završena do polovine ove godine.

Prema projektnoj dokumentaciji, izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla trajat će 56 mjeseci.