biznis
5

Italija planira novo zaduženje zbog banaka, UniCredit traži 13 milijardi eura

Klix.ba
Italija planira da se zaduži za dodatnih 20 milijardi eura kako bi pomogla posrnulim bankama u državi, prenosi CNN.

Italijanska vlada zamolila je u ponedjeljak italijanski parlament za odobrenje posudbe u iznosu od 20 milijardi eura za potencijalni bankarski "spasilački plan" u okviru treće najveće ekonomije u okviru eurozone.

Država koja je oslabljena stotinama milijardi eura duga dobila je novi problem, ovoga puta u vidu posrnulih banaka u koje investitori posljednjih nekoliko mjeseci gube povjerenje.

Najslabija banka, Monte dei Paschi di Siena, traži pomoć od investitora od čak pet milijardi eura. Ukoliko joj molba propadne, Rim će morati posuditi novac za jednu od najstarijih banaka na svijetu.

Italijanska najveća banka UniCredit obznanila je prošle sedmice plan osiguravanja 13 milijardi eura te proces otpuštanja hiljada radnika kako bi smanjila troškove.

Pored činjenice da se banke bore sa poslovanjem, nedavni propali referendum o promjeni ustava dodatno je oslabio njihovu reputaciju u svijetu biznisa.

Ukupni dug Italije je nevjerovatnih 2,25 biliona eura (američki trilion) što predstavlja 136 posto državnog BDP-a. Jedina zemlja u Evropi koja ima veći vanjski dug je Grčka.