Još jedan u nizu ili...?
313

Zenica prvak u idejnim rješenjima: Vjerujete li u futurističke projekte koje godinama obećavaju?

E. M.
Prije nekoliko dana predstavnici arapske kompanije “Rasiyat” u Zenici su predstavili projekt izgradnje trgovačkog centra i rekreativnog kompleksa na poslovnoj zoni “Zenica-jug”, a radi se o višemilionskim investicijama koje bi trebale biti realizirane u narednih sedam godina.
Međutim, izborne godine kao i obično u našu zemlju uvijek dovode nove investitore i investicije, polaganje kamena temeljaca i projekte koji čekaju po dvije ili četiri godine na kamen temeljac, ali mnogi projekti ne budu dovedeni do kraja realizacije.

Tako je i poslovna zona Zenica-jug ove godine dobila projekt u vidu videoprezentacije koji je predstavljen građanima Zenice, ali i Bosne i Hercegovine, kao projekt koji će promijeniti izgled Zenice. Još jedan u nizu idejnih projekata koji su urađeni u Zenici u proteklom periodu, kako za vrijeme gradonačelnika Fuada Kasumovića, tako i za vrijeme bivše vlasti.

Projekti rekonstrukcije Bilinog Polja, aqua parka na zeničkim bazenima, ragbi terena i akademije, izletišta Bistričak, centralne gradske zone, dok su na čekanju projekti i dozvole za izgradnju akademije NK Čelik i proširenje Trening centra Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Zenica je dobila i idejni projekt za gradnju Gradske vijećnice koja bi se trebala nalaziti u neposrednoj blizini gradske uprave, a pored brojnih idejnih projekata koji su čak bili i futuristički, komisija je izabrala onaj u smislu vertikalnog nebodera i istog arhitektonskog jezika kao i sve zgrade industrijske Zenice.

Više od dvije godine je prošlo kako je izabrano idejno rješenje za zeničku vijećnicu, a Kasumović je tada kazao kako će veoma brzo uslijediti i provedba idejnog projekta jer postoje zainteresovani partneri koji bi ulagali preko javno-privatnog partnerstva.

Istina je da će novi projekt promijeniti izgled Zenice, s obzirom na to da industrijski grad kao što je Zenica ne poznaje futurističke zgrade i sadržaje koji su predstavljeni u 6-minutnom videu koji je danas objavljen.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je najavio u sklopu realizacije projekta Zenica-jug i 2.000 radnih mjesta, a u videu koji je objavljen nalaze se outlet centri, sportska dvorana, hoteli, stambeni objekti, parkovi, rekreativni centri, džamije i žičara koja je rijetko gdje viđena.

Zeničani će sigurno s oduševljenjem dočekati kraj radova na izgradnji kompleksa u poslovnoj zoni Zenica-jug, a da li je ovo prevelik zalogaj za Zenicu i investitore koji u Zenici planiraju napraviti nešto što nije napravljeno ni u Dubaiju vrijeme će pokazati.