Izdvojeno 45.000 KM
17

Zenica dobila idejno rješenje za trg u centru grada, nagrađen rad Nine Čačković iz Tuzle

Piše: E. M.
Nagrađeni projekat
Rad Nine Čačković
Grad Zenica dobio je još jedno idejno rješenje, ovaj put za Centralni trg, a za troje nagrađenih iz budžeta je izdvojeno 45.000 KM. Za sada nije poznato kada će krenuti realizacija izabranog idejnog rješenja.

Komisija za provođenje arhitektonsko-urbanističkog konkursa za izradu idejnog rješenja centralne gradske zone u Zenici nakon međunarodnog konkursa izabrala je pobjednike.

Prvu nagradu dobio je projekt autorice Nine Čačković iz Tuzle koja je projektom više pažnje dala zelenim površinama i prirodi. Za svoj projekt dobila je 25.000 KM.

Žiri je mišljenja da je njenim projektom poboljšana ukupna ambijentalna vrijednost prostora čemu najviše pridonosi uvjerljiv prijedlog izlaska gradskog centra na obalu rijeke. 
 "Rješenje donosi novu atmosferu i ugođaj na cijelom prostoru, ne samo kroz uređenje vanjskih površina, već i kroz izgradnju novih objekata", mišljenje je komisije uz dodatak da je izražena racionalnost i ekonomičnost korištenja prostora.

Drugonagrađeni je rad Nine Sakić iz Zenice "Zenički ćilimi" koja je svojim projektom, prema riječima žirija, otkrila skrivene vrijednosti centra Zenice na čijem tragu afirmira dominante urbane ose i prostornih tokova.

"Oblikovanje središnjeg parka i partera duž Trga Alije Izetbegovića kvalitetno donose u centar potpuno novu atmosferu i ugođaj. Tom oblikovanju se suptilno i rafinirano, pri čemu je, za naše vrijeme, izražena rijetko viđena poetičnost u promišljanju prostora. Doprinos novim ambijentalnim vrijednostima prostora svakako je i inicijalni prijedlog transformacije robne kuće", mišljenje je žirija.

Grupa arhitekata iz Splita Mariana Bucat, Jelena Borota, Višnja Kukoč, Morana Ostojić i Marko Borot, osvojili su treće mjesto s projektom ”T1950”.

Žiri je zaključio da arhitektonsko-urbanističko rješenje daje dobar metodološki pristup, a projekt je baziran na preferiranju zelenila i prirode u centru grada.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je početkom februara prošle godine kazao da će uskoro krenuti izgradnja Gradske vijećnice. Međutim, godinu dana poslije, niko je više i ne spominje.

"Želja mi je da u ovom gradu imamo riješen problem parkinga te smo zbog toga, iako je akcenat na vijećnici, projektom obuhvatili i gradnju podzemnih garaža i Centralni trg. Sada imamo neadekvatne prostore za rad, a pristiglo je 31 idejno rješenje koje može riješiti naše probleme. Iskoristit ćemo evropske fondove za jačanje institucija sistema za gradnju vijećnice", kazao je 2018. godine Kasumović.

Nakon projekta buduće gradske vijećnice za koju su također nagrađena idejna rješenja, građani Zenice se nadaju da će bar projekt Centralnog trga biti izgrađen u skorije vrijeme s obzirom na to da je sva priča o Gradskoj vijećnici ostala na projektima.