{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan ugovor za nabavku buldožera: EPBiH u rudnike investirala 139 miliona KM

23.4.2014. u 14:01
20
20
Potpisan ugovor za nabavku buldožera: EPBiH u rudnike investirala 139 miliona KM
20
U Rudnicima Kreka u Tuzli danas je potpisan 3,4 miliona KM vrijedan ugovor o nabavci šest buldožera marke PR-754 Litronic.


Ugovor su u prisustvu Elvedina Grabovice, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH i Senada Sarajlića, izvršnog direktora za proizvodnju, potpisali Enver Omazić, direktor RU Kreka i Kemal Garić, direktor kompanije NGH d.o.o. Tuzla.

"U procesu dokapitalizacije od planiranih 53,6 miliona KM u Rudnike Kreka investirano je 35,6 miliona KM. Od 204 miliona KM koliko ćemo uložiti u rudnike koji su u sastavu Koncerna EPBiH, do sada smo investirali oko 139 miliona KM. Protekla godina je bila u znaku investicija u rudnike, dok će 2014. godina biti u znaku završetka procesa njihove dokapitalizacije", rekao je Grabovica, koji je govorio i o proceduri otvaranja konačnih ponuda kompanija koje su ušle u uži izbor za realizaciju Projekta izgradnje Bloka 7- 450 MW u TE Tuzla.

On je dodao da su kvalificirane kompanije Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd Japan i China Gezhouba group Co Ltd.-Lider Guandong Electric Power Design Institute.

"Prilikom procedure otvaranja ponuda ustanovljeno je da je validnu ponudu dostavila kompanija China Gezhouba group. Umjesto ponude, firma Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd Japan dostavila je izjavu u kojoj navodi da zbog političke situacije u BiH, nije u poziciji da obezbjedi vlastito učešće u finansiranju i da saglasno tome nije u mogućnosti da dostavi konačnu ponudu. U toku je evaluacija ponude konzorcija Gezhouba", kazao je je generalni direktor Elektroprivrede BiH, naglašavajući da će nakon analize Stručnog tima, ponuda biti proslijeđena na dalju ocjenu i postupanje prema Upravi, Nadzornom odboru i Skupštini Elektroprivrede BiH.Enver Omazić, direktor Rudnika Kreka je govoreći o značaju dosadašnjih investicija Elektroprivrede BiH u RU Kreka, naglasio da će novi buldožeri uz ostalu mehanizaciju omogućiti održavanje postojeće i dostizanje planirane proizvodnje uglja kao i potrebnog nivoa rudarskih radova na otkrivci.

"Zahvaljujući ulaganjima Elektroprivrede BiH kao vladajućeg društva, značajno su unaprijeđeni humanizacija i sigurnosti u radu, povećana produktivnost i kapacitet opreme te produžen vijek eksploatacije“, istakao je Omazić.

Kemal Garić, direktor kompanije NGH d.o.o. Tuzla, ukazao je na činjenicu da su buldožeri svjetskog kvaliteta, te da će u značajnoj mjeri doprinijeti unapređenju procesa rada u rudnicima.

"Buldožeri za RU Kreka bit će isporučeni u roku dva do četiri mjeseca, što je kraći period u odnosu na definisani u Ugovoru", kazao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: