Investicije
123

EP BiH nabavlja šest buldožera Rudniku Kreka u vrijednosti 3,4 miliona KM

Klix.ba
Elektroprivreda BiH insvestirat će u Rudnik Kreka novih 3,4 miliona KM u vidu šest buldožera marke PR-754 Litronic, a ugovor o nabavci bit će potpisan sutra u Tuzli.

Nabavka nove rudarske mehanizacije je jedan od preduslova za održavanje postojeće i dostizanje planirane proizvodnje uglja kao i potrebnog nivoa rudarskih radova na otkrivci.

JP EPBiH će u procesu dokapitalizacije u RU Kreka investirati 53, 6 miliona KM. Ukupna vrijednost dosadašnjih investicija je 35, 6 miliona KM, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Najznačajnije investicije JP EPBiH u RU Kreka su generalni remont bagera SRs 402 15/1,5 Dubrave i SH -630 Šikulje, mašina za izradu jamskih prostorija, oprema za rudarstvo i rezervne dijelove, buldožeri, dok je u procesu nabavke preostala rudarska mehanizacija - bager gusjeničar, cjevopolagač, kamioni kiperi, te remonti rotornih bagera SR -401 /2 i SR – 402/6.

Ugovor o nabavci šest buldožera marke PR-754 Litronic potpisat će Enver Omazić, direktor RU Kreka i Kemal Garić, direktor kompanije NGH d.o.o. Tuzla, u prisustvu Elvedina Grabovice , generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH i Senada Sarajlića, izvršnog direktora za proizvodnju.

Dokapitalizacija rudnika - Koncern EPBiH

Planirana ulaganja u rudnike u procesu dokapitalizacije su 204 miliona KM. Ukupna vrijednost dosadašnjih ulaganja (ugovorene i dijelom realizovane investicije) u rudnike Koncerna EPBiH iznosi oko 139 miliona KM. U procesu nabavki je oko 65 miliona KM.

Efekti dosadašnjih ulaganja JP EPBiH kao Vladajućeg društva Koncerna EPBiH, su značajno unapređenje humanizacije i sigurnosti rada, modernizacija rada, povećanje produktivnosti, smanjenje troškova održavanja, povećanje pouzdanosti, produženje vijeka eksploatacije, povećanje kapaciteta opreme, kontinuirano snabdijevanje ugljem, poboljšan tehnološki proces prerade uglja itd.